Przekąski/ Wypieki

Pizzerki pełnoziarniste z kiełbasą i żółtym serem

Pizzerki pełnoziarniste możecie zabrać ze sobą na piknik, do pracy czy też zjeść na kolacje. Polecam 🙂

Składniki na około 12 pizzerek
– 250g mąki pełnoziarnistej
– opakowanie drożdży w proszku (8g)
– 1/2 szklanki mleka
– 25g masła
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru
– jajko (oraz jajko do posmarowania ciasta)
– łyżka suszonej bazylii
Dodatki
– kiełbasa pokrojona w plasterki
– ketchup
– starty żółty ser
Masło rozpuszczamy w garnku i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy do niego mleko, jajko, drożdże, cukier, sól, bazylię. Przelewamy składniki do większej miski i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce do pieczenia. Każdą pizzerkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i odrobiną ketchupu, nakładamy kiełbasę i sporą ilość sera.
Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut, do zrumienienia. Kiedy będą gotowe posypujemy dodatkowo odrobiną bazylii.
Jemy na ciepło z ketchupem, bądź też polane oliwą, jak ja to zrobiłam 🙂
Piekłam też wersję z suszonymi pomidorami, jednak nie wytrzymała do zdjęć – będzie niebawem.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    SprawdzonyDrob.pl
    03/06/2014 at 21:48

    Ciekawie wygląda jednak ja wykorzystałabym do tego kurczaka 🙂

  • Reply
    StudentsKitchen
    12/04/2014 at 15:45

    Małe, a jak cieszy. 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top