Śniadania/ Wypieki

Bułeczki pszenno-owsiane

Bułeczki pszenno-owsiane

Bułeczki pszenno-owsiane są kolejnym pysznym przepisem od Pawła Małeckiego. Jeżeli obserwujecie mnie uważnie, wiecie, że już kilkukrotnie korzystałam z jego receptur. Przepis na te bułeczki znajdziecie w książce Cukiernia Lidla. Szczerze zachęcam Was do ich przygotowania, są lekko słodkawe, pyszne. Z poniższe porcji ciasta wyjdzie Wam 12 niewielkich bułeczek wielkości małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś 🙂 Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki, jak sezam, czarnuszka czy mak. Mam nadzieję, że chętnie skorzystacie z poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie jego receptury. Smacznego!

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym

Pancakes z bitą śmietaną i malinami

Tarta szpinakowo-truskawkowa

Przepis na bułeczki pszenno-owsiane

Drukuj przepis
Porcji: 12 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 20 g masła
  • 60 g zmielonych płatków owsianych
  • 20 g miodu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 320-350 g mąki pszennej + do posypania ciasta
  • 1 jajko
  • płatki owsiane do posypania bułeczek

Przepis

1

Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego masło, aby się rozpuściło. 3/4 mleka z masłem łączymy ze zmielonymi płatkami, miodem oraz solą. Odstawiamy do wystygnięcia. 1/4 mleka rozrabiamy z drożdżami i odstawiamy na kilka minut.

2

Kiedy powyższe składniki wystygną, łączymy je i dodajemy do nich mąkę przesianą przez sito. Całość składników zagniatamy w misce/robocie około 10 minut. Następnie posypujemy ciasto mąką, odkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.

3

Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

4

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top