Bułeczki pszenno-owsiane są kolejnym pysznym przepisem od Pawła Małeckiego. Jeżeli obserwujecie mnie uważnie, wiecie, że już kilkukrotnie korzystałam z jego receptur. Przepis na te bułeczki znajdziecie w książce Cukiernia Lidla. Szczerze zachęcam Was do ich przygotowania, są lekko słodkawe, pyszne. Z poniższe porcji ciasta wyjdzie Wam 12 niewielkich bułeczek wielkości małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś 🙂 Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki, jak sezam, czarnuszka czy mak. Mam nadzieję, że chętnie skorzystacie z poniższego przepisu. Zachęcam Was także do sprawdzenia innych przepisów od Pawła Małeckiego, do których zamieszczam odnośniki niżej. Być może tak samo, jak ja polubicie jego receptury. Smacznego!
Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami
Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym
Pancakes z bitą śmietaną i malinami
Tarta szpinakowo-truskawkowa
Przepis na bułeczki pszenno-owsiane
Drukuj przepisSkładniki
- 200 ml mleka 3,2%
- 20 g masła
- 60 g zmielonych płatków owsianych
- 20 g miodu
- 1/2 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 320-350 g mąki pszennej + do posypania ciasta
- 1 jajko
- płatki owsiane do posypania bułeczek
Przepis
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego masło, aby się rozpuściło. 3/4 mleka z masłem łączymy ze zmielonymi płatkami, miodem oraz solą. Odstawiamy do wystygnięcia. 1/4 mleka rozrabiamy z drożdżami i odstawiamy na kilka minut.
Kiedy powyższe składniki wystygną, łączymy je i dodajemy do nich mąkę przesianą przez sito. Całość składników zagniatamy w misce/robocie około 10 minut. Następnie posypujemy ciasto mąką, odkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.
Kiedy ciasto urośnie zagniatamy je ponownie i formujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia.
0 komentarzy