Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Boczek bez białych części jest dla mnie zbyt jałowy i niejadalny. W moim przepisie marynata do boczku bazuje na musztardzie oraz ketchupie z dodatkiem kilku przypraw.
Zobacz też:
Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sos tzatziki – do mięs, na grilla
Przepis na boczek z grilla
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g boczku
- łyżka musztardy
- łyżka ketchupu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Przepis
Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.
Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy z boczkiem, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.
Wkładamy na lodówki na kilka godzin.
Grillujemy z obu stron do zrumienienia.
2 komentarze
Werciq97
11/03/2020 at 04:32Czy można włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać z funkcją grilla?
Kasia Nowakowska
14/03/2020 at 13:01Tak