grill/ Mięsa

Boczek z grilla

Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku. Boczek bez białych części jest dla mnie zbyt jałowy i niejadalny. W moim przepisie marynata do boczku bazuje na musztardzie oraz ketchupie z dodatkiem kilku przypraw.


Zobacz też:

Szaszłyki caprese – idealne na grilla

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sos tzatziki – do mięs, na grilla

Przepis na boczek z grilla

Drukuj przepis
Porcji: 6

Składniki

  • 400 g boczku
  • łyżka musztardy
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka oleju

Przepis

1

Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.

2

Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy z boczkiem, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.

3

Wkładamy na lodówki na kilka godzin.

4

Grillujemy z obu stron do zrumienienia.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top