grill/ Sa艂atki

馃尪 Sa艂atka z pieczon膮 papryk膮 i kolendr膮

Sa艂atka z pieczon膮 papryk膮 i kolendr膮 sprawdzi si臋 podczas imprez z rodzin膮 oraz znajomymi. Mo偶e by膰 tak偶e wspania艂ym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypr贸bowania przepisu 馃檪


Tak jak ju偶 kiedy艣 pisa艂am, bardzo lubi臋 przetworzon膮 papryk臋, jest dla mnie du偶o lepsza ni偶 surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, 偶e jest lekko s艂odka – proces pieczenia wydobywa z niej ca艂膮 s艂odycz 馃槈 Do sa艂atki oczywi艣cie doda艂am ser, ser feta, ale mo偶ecie u偶y膰 tak偶e sera koziego czy ple艣niowego – wa偶ne, aby by艂 ostrzejszy. W sa艂atce u偶y艂am trzech kolor贸w papryk, aby 艂adnie prezentowa艂a si臋 na stole, co mam nadziej臋, 偶e widzicie na zdj臋ciach 馃檪 Natomiast kolendra dodana do sa艂atki nada艂a jej oryginalnego charakteru. Nie chcia艂am ca艂o艣ci traktowa膰 偶adnym ci臋偶kim sosem, dlatego delikatnie j膮 skropi艂am oliw膮 z oliwek.


Zobaczcie te偶:

Sa艂atka na rukoli z kurczakiem, papryk膮 i selerem naciowym

Przepis na sa艂atk臋 z pieczon膮 papryk膮

Drukuj przepis
Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut

Sk艂adniki

  • 3 papryki w r贸偶nych kolorach
  • 150 g sera feta
  • gar艣膰 kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 艣wie偶o mielony pieprz

Przepis

1

Papryk臋 obieramy, kroimy na 膰wiartki, a 膰wiartki na po艂owy, aby z ka偶dej papryki powsta艂o 8 w miar臋 r贸wnych cz臋艣ci (by r贸wnomiernie si臋 upiek艂y). Wyk艂adamy na blaszk臋, skrapiamy oliw膮 z oliwek oraz pieczemy oko艂o 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni.

2

Kiedy papryka wystygnie, kroimy j膮 w kostk臋 i tak samo kroimy ser feta. Kolendr臋 siekamy.

3

Wszystkie sk艂adniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliw膮.

4

Kolendr臋 do sa艂atki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwi臋d艂a.

Mo偶e ci si臋 spodoba膰