Obiady/ Owoce

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym


Przepis na pampuchy drożdżowe znalazłam w książce Pawła Małeckiego. Lubię przygotowywać słodkości z jego przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną. Koniecznie sprawdźcie 😉


Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze, a także pokrywka do garnka z minimalną ilością otworów, bądź też talerz/deska – coś czym szczelnie przykryjecie garnek. To bardzo ważne. Pierwsza partia pampuchów nie wyrosła mi odpowiednio z tego względu, że w pokrywce było bardzo dużo otworów odprowadzających powietrze. Pampuchy muszą się dobrze uparować, także niewskazane jest również podnoszenie pokrywki (do czego mam zboczenie 🙂 ), aby para nam nie uciekła.

Przepis na pampuchy drożdżowe

Drukuj przepis
Porcji: 10-12 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 22 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • opakowanie mrożonych wiśni
  • laska wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • serek waniliowy

Przepis

1

Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy i dolewamy do utartych drożdży oraz dodajemy do całości cukier wanilinowy.

2

100 g mąki przesiewamy do miski, robimy w mące wgłębienie i wlewamy powstałą mieszankę. Rozrabiamy i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

3

Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą część mąki oraz roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części i wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły.

5

Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wkładamy do garnka koszyczek, na który kolejno kładziemy bułeczki. Garnek szczelnie zakrywamy i gotujemy pampuchy około 15 minut.

6

Wiśnie rozmrażamy na patelni, dodajemy do nich miód oraz wanilię (rozcinamy na pół i wydobywamy z niej ziarna). Smażymy około 20 minut, do momentu lekkiego zagęszczenia.

7

Pampuchy podajemy ciepłe z wiśniami i serkiem.


*wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Close