Zuchiollo to nowe warzywo na europejskich stołach, które ma łagodny smak. Jest połączeniem ogórka i cukinii, tak też smakuje.
Jak informuje na platofmie X Janusz Piechociński: „Dzięki 5-letnim wysiłkom specjalistów z Beyond Leeds oraz hiszpańskiego Instytutu Badań i Edukacji w zakresie Rolnictwa i Rybołóstwa udało się zaadaptować jego uprawę do warunków szklarniowych i klimatu śródziemnomorskiego, co umożliwia jego produkcję w Europie”.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Nowe warzywo zuchiollo wygląda jak mała dynia w kolorze zielonym lub żółtym i pochodzi z rodziny dyniowatych. Warzywo nadaje się do spożywania na surowo, a także w postaci pieczonej, gotowanej czy grillowanej. Możemy wykorzystywać je podobnie, jak cukinię: do zapiekanek, makaronów czy dań z patelni lub grilla.
Zucchiolo ma owalny, delikatnie spłaszczony kształt, średnicę 7-10 cm i wagę około 250 gramów. Ma jadalną, gładką i jędrną skórkę, a miąższ jest chrupiący i bardzo lekki – co ciekawe, zawiera mniej wody niż cukinia, miąższ jest bardziej zwarty. Zucchiolo można przechowywać nawet do kilka tygodni, nawet poza lodówką.
Zucchiolo posiada wysoką zawartość błonnika, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy (polifenoli). Spożycie tego warzywa zapewnia także bogactwo różnorodnych minerałów: potas, wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, sód. Jest to warzywo łatwo przyswajalne, dlatego jest zalecane, jako urozmaicenie diety dzieci i osób starszych.
Co ciekawe, część dochodu generowanego ze sprzedaży przeznaczana jest na cele społeczne fundacji Cellbitech, która koncentruje się nad obszarem badań nad rakiem.



źródło: zucchiolo.com
0 komentarzy