Inspiracje/porady/ Śniadania

Rzeżucha na kanapki – jak zasiać rzeżuchę

W okresie przedwiosennym uwielbiam kanapki z jajkiem na twardo i rzeżuchą, a zdarza mi się jeść rzeżuchę nawet na kromce z samym masłem 🙂 Smak przypomina mi dzieciństwo, kiedy to w szkole, bodajże na biologię, hodowaliśmy rzeżuchę – od ziarenka do małej roślinki. Niektórych odpycha jej ostry smak, ja natomiast za nim przepadam. Wyhodować ją bardzo prosto, wystarczy na to tylko kilka dni.

Próbowałam posiać rzeżuchę w ziemi oraz na ręczniku papierowym. Wydawać by się mogło, że roślina lepiej wyrośnie w ziemi, naturalnym środowisku, jednak tutaj się myliłam. Ziarenka posiane w ziemi, podczas podlewania zapadały się, chowały w ziemię, dlatego też wyrastały nierówno. Posiane na ręczniku papierowym wyrosły idealnie 🙂

Do posiania i wyrośnięcia rzeżuchy potrzebujecie:

  • pojemnika/podstawki/talerzyka
  • kawałka ręcznika papierowego
  • ziaren rzeżuchy
  • wody
  • 5-6 dni
  • jasnego miejsca

Pojemniczek wykładamy ręcznikiem papierowym, nalewając odrobinę wody do naczynia zwilżamy ręcznik (cały musi być mokry) i dopasowujemy go do pojemnika, aby jego powierzchnia była w miarę gładka. Nasypujemy na ręcznik ziarenka rzeżuchy – nie możemy siać ich zbyt dużo, aby mogły swobodnie wyrosnąć. Ziarenka nie powinny nachodzić na siebie i mieć maleńkie odstępy. Stawiamy w jasnym miejscu – najlepiej na parapecie. Podlewamy codziennie dużą ilością wody. Dbamy o to, aby ziarenka miały cały czas wilgotno. Po kilku dniach możemy sobie ucinać/wyrywać rzeżuchę 🙂

Aby rzeżucha wyrosła przed świętami, posiejcie ją 6 dni przed 🙂 U mnie 4 dnia nadawała się już do jedzenia.

rzezucha

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top