Jajecznica z pieczarkami to jedna z prostszych propozycji śniadaniowych. W zasadzie możemy z powodzeniem jeść ją także na kolację, chociaż poranna wersja wiąże się z celebracją i smakuje nieco lepiej… bo przecież długie, weekendowe śniadania uwielbiamy. Niby przepis na jajecznicę jest prosty, jednak każdy robi ją inaczej. Ja na przykład, przed wlaniem jajek na patelnię, nigdy ich nie mieszam, a wbijam tak jak na sadzone. Dopiero kiedy białko się zetnie, mieszam całość. A Wy, jak przygotowujecie jajecznicę? 🙂
Zobacz też:
Przepisy na śniadania z jajkiem
Szakszuka z cukinią
Przepis na jajecznicę z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- 100 g pieczarek (ja użyłam mini pieczarek)
- 5 jajek
- mała cebula
- łyżka masła
- garść szczypiorku
- pieprz i sól do smaku
Przepis
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni.
Jajka wbijamy do miseczki - nie mieszamy. Jajka wymieszamy dopiero na patelni.
Kiedy pieczarki z cebulką się podsmażą, wlewamy na patelnię jajka. Kiedy białka od spodu się zetną, mieszamy składniki na patelni, roztrzepując żółtka. Zdejmujemy patelnię z palnika, solimy, pieprzymy, dodajemy szczypiorek i dokładnie mieszamy.
Jajecznica smakuje najlepiej z pieczywem posmarowanym masłem i świeżo zmielonym pieprzem.



2 komentarze
Jay
17/12/2019 at 08:16Fajna jajecznica
Wierek
15/08/2021 at 10:35Apetyczne zdjecie! 😀