Śniadania

Ciepła kanapka z jajkiem, rukolą i mozzarellą

Tak jak wiecie, najlepiej nad nowymi przekąskami, daniami, deserami myśli mi się w sklepie podczas zakupów. Miałam ochotę na rukolę i sadzone jajko. Moje połączenie sprawdziło się idealnie. Lekka kolacja gotowa i zjedzona z wielkim smakiem. Opłaca się poświęcić kilkanaście minut na zrobienie tej kanapki!
Składniki:
-okrągła bułka
– rukola
– jajko
– mozzarella
– szczypta papryki słodkiej
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– majonez
– niewielka ilość masła
Bułkę kroimy na pół, po czym smarujemy obie połówki masłem. Na dolną część pieczywa kładziemy pokrojoną w plasterki mozzarelle i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po to by ser się rozpuścił. W tym czasie przygotowujemy jajko sadzone, które podsmażamy z dwóch stron, tak aby żółtko też się lekko ścięło i nie wypłynęło podczas nakładania górnej części bułki.
Kiedy mozzarella się rozpuści, wyjmujemy spód, nakładamy na niego rukolę oraz jajko i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Przykrywamy górną częścią pieczywa i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby całość się zagrzała.
Podajemy z majonezem, ketchupem czy dowolnym sosem. Co kto lubi.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Magda111
    13/01/2013 at 08:38

    przepyszna propozycja śniadaniowa;)

  • Reply
    Wilczyca Aga Strzęciwilk
    12/01/2013 at 11:30

    ale pychota! ja jestem chętna na taka kanapę!

  • Reply
    Ivka
    10/01/2013 at 12:18

    Taka kanapka dodałaby mi energii w ten męczący nieco czwartek 🙂

  • Reply
    Praliné
    09/01/2013 at 18:14

    mmmm wspaniala kanapka 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top