Tak jak wiecie, najlepiej nad nowymi przekąskami, daniami, deserami myśli mi się w sklepie podczas zakupów. Miałam ochotę na rukolę i sadzone jajko. Moje połączenie sprawdziło się idealnie. Lekka kolacja gotowa i zjedzona z wielkim smakiem. Opłaca się poświęcić kilkanaście minut na zrobienie tej kanapki!
Składniki:
-okrągła bułka
– rukola
– jajko
– mozzarella
– szczypta papryki słodkiej
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– majonez
– niewielka ilość masła
Bułkę kroimy na pół, po czym smarujemy obie połówki masłem. Na dolną część pieczywa kładziemy pokrojoną w plasterki mozzarelle i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po to by ser się rozpuścił. W tym czasie przygotowujemy jajko sadzone, które podsmażamy z dwóch stron, tak aby żółtko też się lekko ścięło i nie wypłynęło podczas nakładania górnej części bułki.
Kiedy mozzarella się rozpuści, wyjmujemy spód, nakładamy na niego rukolę oraz jajko i doprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Przykrywamy górną częścią pieczywa i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby całość się zagrzała.
Podajemy z majonezem, ketchupem czy dowolnym sosem. Co kto lubi.
Smacznego!
4 komentarze
Magda111
13/01/2013 at 08:38przepyszna propozycja śniadaniowa;)
Wilczyca Aga Strzęciwilk
12/01/2013 at 11:30ale pychota! ja jestem chętna na taka kanapę!
Ivka
10/01/2013 at 12:18Taka kanapka dodałaby mi energii w ten męczący nieco czwartek 🙂
Praliné
09/01/2013 at 18:14mmmm wspaniala kanapka 🙂