Obiady/ Przekąski

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Dodałam jednak do nich mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, aby wyostrzyć ich smak. Podziałało! Wszystko doskonale się ze sobą łączy.


Placuszki podajcie z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym.


Podczas tegorocznej jesieni, na pewno będę robiła je dość często. Jedynie co może być problematyczne w przygotowaniu placuszków to samo obieranie i ścieranie dyni, które jest dość uciążliwe. Dla takiego efektu warto jednak się poświęcić 🙂


Zobacz też: Placuszki z kalafiora

Przepis na placuszki z dyni

Drukuj przepis
Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • dwie szczypty pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis

1

Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Jajka wbijamy do dyni, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

3

Na końcu wsypujemy mąkę i łączymy w jednolitą masę.

4

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu po kilka minut z obu stron - do zrumienienia. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Może ci się spodobać