Obiady/ Zupy

Rozgrzewający krem z dyni

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Tak jak obiecałam, inspiruję zupkowo. Po raz pierwszy na moim stole zagościł krem z dyni. Nie powiem, namęczyłam się ją obierając – praca niemal dla osiłka 😉
Składniki:
– 1,5 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
– 2 średnie cebule
– 2 ząbki czosnku
– 0,5 litra bulionu warzywnego – woda z mySpring 🙂
– oliwa z oliwek
– szczypta imbiru
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta kurkumy
– szczypta pieprzu cayenne
– sól i pieprz (wg uznania)
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Dodajemy dynię i bulion. Całość gotujemy. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy wszystko na gładką masę. Przecedzamy przez sitko, aby nie było grudek. Wszystko podgrzewamy, doprawiamy i podajemy na stół 🙂
Moja wersja z bagietką pełnoziarnistą, śmietanką 12% kremówką i pestkami dyni.
UWAGA SYCI! 🙂
A Wy jakie zupki ugotujecie do mojego konkursu?
Szczegóły tu 🙂

 

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Ola
    10/11/2012 at 19:28

    fajna, lubię z dodatkiem curry

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  • Reply
    Dorotas30
    10/11/2012 at 10:51

    zupa krem z dyni jest wspaniała i zdrowa. Ja też dodaję trochę śmietany 🙂

  • Reply
    katie
    09/11/2012 at 23:36

    mmm ciepła zupka. Ja tu trochę zamarzam. Nie lubię jak jest tak zimno…

  • Reply
    kasiencja
    09/11/2012 at 20:54

    o, przepis niemalże identyczny jak ten który podała mi moja mama 🙂 nie dodawałam tylko gałki i cynamonu i zamiast pestek wrzuciłam grzanki. ale pycha! też pierwszy raz robiłam 🙂

    • Reply
      Bazylia
      10/11/2012 at 09:31

      Szczerze, doprawiałam tym co miałam pod ręką 😉

  • Reply
    Pigeons Beauty
    09/11/2012 at 18:30

    mniam, będzie w weekend 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top