Boże Narodzenie/ Desery

Szyszki z masą krówkową

Szyszki pamiętam z dzieciństwa – zajadałam się nimi w podstawówce. Może nie należą one do najzdrowszych przekąsek, ale na jedną do kawy zawsze można sobie pozwolić, co nie? 🙂


Zobaczcie też: Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych i orzechów

Przepis na szyszki z masą krówkową

Drukuj przepis
Porcji: 15 sztuk Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 100g ryżu/zboża preparowanego
  • 400g masy krówkowej

Przepis

1

Masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

2

Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze lejąca, wsypujemy do niej ryż preparowany.

3

Mieszamy dokładnie, aby pokryć wszystkie ziarna masą.

4

Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki. Odkładamy na papier do pieczenia.

5

Kiedy całkowicie wystygną wkładamy do stężenia do lodówki.

szyszki-z-krowkami-przepis-2

szyszki-z-krowkami-przepis-3

Przepiękna miseczka, w której widzicie szyszki została zrobiona ręcznie przez Verę – zajrzyjcie do niej koniecznie 🙂

 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Beti
    19/10/2017 at 08:56

    Czy duzo wychodi z jednej puszki?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/10/2017 at 13:05

      Kilkanaście sztuk 😉

       
  • Reply
    Paulina@gawronozma
    21/11/2016 at 21:24

    Własnoręcznie robione słodycze nie szkodzą! Też zajadałam się nimi jako dzieciak 😉

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top