Szyszki pamiętam z dzieciństwa – zajadałam się nimi w podstawówce. Może nie należą one do najzdrowszych przekąsek, ale na jedną do kawy zawsze można sobie pozwolić, co nie? 🙂
Zobaczcie też: Szyszki krówkowe z płatków kukurydzianych i orzechów
Przepis na szyszki z masą krówkową
Drukuj przepisSkładniki
- 100g ryżu/zboża preparowanego
- 400g masy krówkowej
Przepis
Masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze lejąca, wsypujemy do niej ryż preparowany.
Mieszamy dokładnie, aby pokryć wszystkie ziarna masą.
Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki. Odkładamy na papier do pieczenia.
Kiedy całkowicie wystygną wkładamy do stężenia do lodówki.
Przepiękna miseczka, w której widzicie szyszki została zrobiona ręcznie przez Verę – zajrzyjcie do niej koniecznie 🙂
4 komentarze
Beti
19/10/2017 at 08:56Czy duzo wychodi z jednej puszki?
Kasia Nowakowska
19/10/2017 at 13:05Kilkanaście sztuk 😉
Paulina@gawronozma
21/11/2016 at 21:24Własnoręcznie robione słodycze nie szkodzą! Też zajadałam się nimi jako dzieciak 😉
Kasia Nowakowska
22/11/2016 at 09:22Coś w tym jest! 🙂