Lifestyle/ Wydarzenia

Ryby i owoce morza – warsztaty Frosta

W sobotę uczestniczyłam w Warsztatach Frosta o tematyce „Ryby i owoce morza”. Przyznam, że chętnie przyjęłam zaproszenie, gdyż w mojej kuchni takie tematy raczej nie istnieją. Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że warsztaty poprowadzi Witek Iwański, z którym już kilka razy miałam przyjemność się spotkać, a także przygotowywać deser z jego przepisu stworzonego specjalnie dla mnie – creme brulee z rozmarynem.

Przyrządzaliśmy cztery dania, które doskonale wpisują się  w moją kuchnię. Odpowiednio dobrane składniki sprawiły, że ta sobota była dla mnie ucztą dla podniebienia.

Przepisem, od którego zaczęliśmy warsztaty były Zapiekane ostrygi pod sosem bearnaise ze szpinakiem, chlebkiem panco i cydrem. Po raz pierwszy raz w życiu miałam do czynienia z otwieraniem ostryg – przyznam, że na początku zadanie było dość trudne, jednak po otwarciu jednej muszli, wszystko poszło gładko. Chodzi przede wszystkim o to, aby wyczuć, w którym miejscu muszla ma mięśnie, które zamykają skorupkę. Potrzeba cierpliwości, siły i prezycji, ale satysfakcja jest gwarantowana. Jeżeli chodzi o sam smak ostryg… powiem tak – przysmakiem moim nie będą nigdy, ale też nie pogardzę, gdy ktoś zechce mnie poczęstować. Najbardziej z dania smakował natomiast chlebek panco – to ta posypka na zdjęciu.

Kolejną pozycją była Smażona dorada z zielonym pesto i sałatką z rzodkiewki. Witek pokazywał nam, jak prawidłowo filetować rybę i jak przyrządzić ją tak, aby była idealna w smaku. Tajemnicą jest smażenie jej na skórze, a dopiero w ostanim momencie przewrócenie na drugą stronę, na dosłownie minutę. Oczywiście rybę smażyliśmy bez panierki. Podana z pesto i rzodkiewką stworzyła ciekawą, delikatną kompozycję.

Smażyliśmy również dorsza w cieście piwnym, podanego z groszkowym puree i miętą, a także przygotowywaliśmy gruszkową tartę w towarzystwie lodów.

Chcielibyście spróbować któregoś z dań? 🙂

_DSC0436a
_DSC0451a_DSC0460a_DSC0469a_DSC0471a_DSC0475a_DSC0510a_DSC0514a_DSC0537a_DSC0544a_DSC0559a_DSC0575a_DSC0586a_DSC0589a_DSC0498a_DSC0592a_DSC0616a

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top