Z dodatkiem czekolady w środku? Jeszcze nie jadłam! No to trzeba było spróbować…
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– 2 jajka
– płaska łyżka proszku do pieczenia
– 30 g rozpuszczonego masła (ostudzonego)
– szczypta soli
– odrobina masła do smażenia
– kilka Michałków kokosowych
Wszystkie składniki mieszamy razem, aby powstała jednolita konsystencja. Odstawiamy na około 20 minut do „wyrośnięcia”. Następnie dodajemy do masy posiekane drobno cukierki/czekoladę. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wlewając na patelnię nie dozujemy za dużo, raczej mniej, aby ciasto utworzyło okrągłe placuszki. Na pierwszej stronie smażymy do momentu, aż się zetną, na drugiej około minuty.
Podajemy z dżemem, syropem klonowym, Nutellą – na ciepło bez żadnych dodatków są także przepyszne 🙂
Smacznego!
4 komentarze
Anna Borszewska
22/12/2017 at 10:15Super smakowite. Do tego idealnie pasowałaby naturalna nutellę. 🎅
Dla chętnych przepis poniżej.
Będziecie potrzebować:
➡️350g (23 łyżki) orzechów
➡️100g (10 łyżek) syropu klonowego
➡️3 łyżki kakao
➡️szczypta soli
➡️kilka łyżek wody, mleka lub napoju roślinnego (wlewać w czasie blendowania)
Sposób przygotowania:
Pieczemy orzechy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut, po czym wyjmujemy je i pozwalamy ostygnąć. Usuwamy skórki, im więcej, tym lepiej, dzięki temu krem nie będzie gorzki.
Blendujemy orzechy aż całkowicie się rozpadną. Powoli wlewamy syrop klonowy. Wsypujemy kakao i szczyptę soli, aż otrzymamy gęstą, kremową pastę. W razie potrzeby w trakcie blendowania dolewamy wody, mleka lub napoju roślinnego. Przelewamy do słoika. Dzieci będą zachwycone. 😉
W jednej łyżce:
53kcal
1g białka
4,5g tłuszczu
3g węglowodanów
Misia.
13/02/2013 at 16:19Jejku, wyglądają przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Bazylia
14/02/2013 at 12:28Zachęcam 🙂 Pozdrawiam!
Ola
12/02/2013 at 12:42dzisiaj w Irlandii Pancakes Day, więc chyba skuszę się na deser w tej wersji 🙂