To była bardzo pyszna przekąska przy tym emocjonującym meczu! W końcu starałam się zrobić coś specjalnie dla chłopaków, w barwach biało czerwonych 🙂 Co prawda początkowa biel tarty zmieniła kolor, ale liczy się w końcu intencja, prawda?
Ciasto
- 3/4 kostki masła lekko solonego Lurpak
- 1,5 szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wykładamy nim formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz – składniki niżej.
Farsz
- camembert
- gorgonzola
- mozzarella
- 150 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- pomidorki koktajlowe
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli
- ząbek czosnku
Na upieczone ciasto nakładamy sery (ilość według uznania). Następnie zalewamy śmietaną z dodatkiem ziół, czosnku i soli wymieszaną z jajkami. Dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem około 40 minut.
Smacznego!
10 komentarzy
Arcoiris
16/06/2012 at 18:16wygląda świetnie
Karol
15/06/2012 at 09:43http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !
Evitaa
14/06/2012 at 09:11Pewnie, że się podoba! Bardzo apetyczna 🙂
Maggie
13/06/2012 at 08:24Podejrzewam, ze pozarlabym pol jeszcze przed przerwa 😉
Anonymous
13/06/2012 at 07:14brakuje mi tu opcji: wersja do wydruku 🙂
Ola
13/06/2012 at 06:46apetyczna!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Elexis
13/06/2012 at 05:19Jest śliczna:)
Bazylia
12/06/2012 at 21:26I jakie już robiłaś?:) Cieszę się, że inspiruje 🙂
Anonymous
12/06/2012 at 21:24Dzięki Tobie i Twoim przepisom zakupiłam formę do tarty, żeby sama ją w końcu zrobić:)
głodomorek
12/06/2012 at 21:19Ja podczas meczu nic nie przełknęłam, cały czas skakałam i klaskałam 😀 🙂 Tarta śliczna, z przyjemnością zjadłabym przed albo po meczu 😉