Makarony/ Obiady

Makaron spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych dań. Przyrządza się ją na wiele sposób, tak samo, jak wiele jest teorii co do jej przygotowywania. Ja znalazłam mój, najlepszy sposób, który sprawdza się zawsze.


Składniki na 2 duże porcje:
  • 300g surowego, wędzonego boczku
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • śmietanka 30%, 200g
  • 2 żółtka
  • garść startego parmezanu
  • około pół łyżeczki pieprzu
  • zioła do ozdoby
  • makaron

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do mocnego zrumienienia. Następnie łyżką wybieramy tłuszcz z patelni, który wytopił się z boczku.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy całość na małym ogniu. Śmietankę mieszamy dokładnie z żółtkami i dodajemy na patelnie – mieszając dynamicznymi ruchami, aby żółtka się nie ścięły. Gotujemy, aż śmietanka zgęstnieje.

Krok 3

W międzyczasie nastawiamy makaron. Następnie do sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy, aby połączył się z wcześniej powstałym sosem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

* jeżeli sos wydaje się wam być za gęsty, możecie dodać do niego 2-3 łyżki wody z ugotowanego makaronu


przepis_spaghetti_carbonara_1
przepis_spaghetti_carbonara_2

Może ci się spodobać

30 komentarzy

  • Reply
    Makaron w sosie serowym ze szpinakiem - kuchniabazylii.pl
    30/01/2017 at 21:54

    […] Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara […]

  • Reply
    Spaghetti blolognese - sprawdzony przepis! kuchniabazylii.pl
    12/11/2016 at 17:44

    […] Wam także przepis na Spaghetti carbonara czy Makaron z zielonym […]

  • Reply
    Proste przepisy na makaron + makaronowe ciekawostki - kuchniabazylii.pl
    25/10/2016 at 21:30

    […] Spaghetti carbonara […]

  • Reply
    Daria
    30/01/2013 at 08:10

    carbonarę ze śmietaną mogłabym jeść dosłownie codziennie 😉 chyba muszę się na zakupy zrobić, bo mi smaka narobiłaś 😉

  • Reply
    Anonymous
    08/12/2012 at 10:53

    przepyszna jest ta carbonara! Dziś robię już kolejny raz :))))

  • Reply
    Anonymous
    05/12/2012 at 15:53

    Ja nie lubię tradycyjnej Carbonary, ta za śmietaną jest smaczniejsza, nawet jeśli odbiega od oryginału. A Carbonara wg tego przepisu smakowała mi najbardziej. Prostota jednak najważniejsza 🙂

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:39

      Cieszę się 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  • Reply
    włoska kuchnia
    06/07/2012 at 21:08

    Byliście kiedyś we Włoszech? W kuchni włoskiej rzadko kiedy używa się śmietany.
    Prawdziwa carbonara to żółta, parmezan i boczek zesmażony na carbon. Przepis wygląda tak.
    25 g masła
    100 g boczku pancetty
    1 ząbek czosnku (żadnej cebuli!!!)
    2 jajka lekko ubite
    40g parmezanu
    40g pecorino
    sól pieprz
    porcja na 350g makaronu

    Pancette smażmy na maśle razem z czosnkiem, czosnek usuwamy. Makaron ugotowany wrzucamy na patelnie. Wlewamy jajka, wsypujemy parmezan i pecorino. Mieszamy.

    KONIEC
    pozdrawiam

    • Reply
      Bazylia
      09/07/2012 at 18:50

      Ten komentarz został usunięty przez autora.

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:38

      Z pewnością kiedyś zrobię. Dzięki 🙂

  • Reply
    Anonymous
    06/07/2012 at 15:35

    zajebisty przepis ! 🙂

  • Reply
    Anonymous
    04/07/2012 at 13:52

    Fajowy przepis. Dzieci dla których moja wersja bolognese i lasagnia jest wyznacznikiem pyszności:P uznały tą potrawę za dobrą zmianę smaku (rozmaryn);). Z tym że bardzo -ze względu na dzieciaki- „dosłodziłem” świeżą, zmiksowaną bazylią.

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:36

      Z bazylią z pewnością była wyjątkowa 😉

  • Reply
    Anonymous
    25/06/2012 at 09:24

    Przepis tak prosty, że każdemu wyjdzie wyśmienity obiad 🙂 przepyszne spaghetti carbonara, uwielbiam 🙂

  • Reply
    Anonymous
    25/06/2012 at 08:34

    Apetycznie wygląda! Dziś wypróbuję 🙂

  • Reply
    ullos
    06/06/2012 at 14:01

    pycha i proste nawet dla takiego laika jak ja 🙂

    • Reply
      Bazylia
      07/12/2012 at 07:37

      Najprostsze jest zazwyczaj najsmaczniejsze 🙂

  • Reply
    Joanna Skoraczyńska
    06/05/2012 at 13:28

    Rozpusta nad rozpustami, ale za to jaka pyszna 🙂

  • Reply
    Shyfull
    22/04/2012 at 13:09

    moja ulubiona! wole ja stor razy bardziej od bolognese czy napoli 😉

  • Reply
    Dorotas30
    22/04/2012 at 08:29

    Kolejny fantastyczny przepis!!!

  • Reply
    Bazylia
    22/04/2012 at 08:26

    Dusia – wyłączyłam 🙂

  • Reply
    Maggie
    22/04/2012 at 07:08

    To jeden z moich ulubionych makaronow. Pieknie u ciebie wyglada!

  • Reply
    Dusia
    21/04/2012 at 22:07

    na kremówce by mój żołądek nie dał rady, ale na śmietanie 12% jak najbardziej lubię
    warto usunąć weryfikację słowną.

  • Reply
    Wiewióra
    21/04/2012 at 18:15

    Mniam, mniam, mniam 😀

  • Reply
    basiaP
    21/04/2012 at 15:23

    carbonara jest fajna:)

  • Reply
    Bazylia
    21/04/2012 at 15:13

    Robiłam ją kilka razy, różnie wychodziła. Poprzez jeden eksperyment po drugi. Ale ta jest wyśmienita 🙂

  • Reply
    Domi w kuchni
    21/04/2012 at 15:09

    Ale piękne zdjęcia! Bardzo lubię carbonarę, ale jest dość ciężka, stąd rzadko ją jadamy 🙂

  • Leave a Reply

    Close