środa, 30 listopada 2011

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym

Wiedziałam, że długo bez gotowania nie wytrzymam ;) Ah. Smaczne i syte. Jak każda pasta!


Składniki:
- pierś z kurczaka pokrojona w paski
- szpinak - według uznania
- 50g sera pleśniowego lazur niebieski
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała śmietanka 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól i pieprz

- makaron


Kurczaka podsmażamy na oleju i dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dolewamy śmietany i dodajemy pokruszony ser. W międzyczasie na patelni przygotowujemy szpinak. Podsmażamy go na maśle z dwoma ząbkami czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy jest gotowy dodajemy go do sosu. Wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podajemy z makaronem.

Smacznego! :)

21 komentarzy:

  1. ależ to pięknie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. hoc za szpinakiem nie przepadam to twoje danie bym spróbowała :-)
    http://magiawkuchni.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko dziewczyno a ja tu planuję jakąś dietę... :) Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) też dzis robiłam makaro z sosem rokpolowym ale z polędwicą :) Twoja wersja tez mi sie podoba zwłaszcza że uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak uzależnienie od kuchni, prawda?:), fajne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to połączenie tylko z pełnoziarnistym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne, syte, a do tego wyglada pieknie. Viva la pasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały makaron :) pasta w każdym wykonaniu jest boska, ale z serem pleśniowym i to lazurem (moim ulubionym) to po prostu niebo w gębie ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznosci! uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że mamy chyba podobny gust smakowy. Z wielką chęcią spróbowałabym większości z prezentowanych przez Ciebie potraw! Dodaję do obserwowanych i na pewno będę często zaglądać!

    P.S. Jakim aparatem robisz zdjęcia? Obrabiasz je dodatkowo? Przyciągają wzrok... :)

    Aga
    http://zasmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zdjęcia Nikonem D50. Obrabiam lekko w Photoshopie. Dzięki za miłe słowa :) Chyba muszę włączyć powiadomienia odnośnie komentarzy,bo zapominam o starszych przepisach :)

      Usuń
  11. a poprawisz ser tytule na pLeśniowy ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione :) proste, szybkie i smaczne, udekorowałam połówkami pomidorków koktajlowych, wygląda i smakuje świetnie, pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! I znów dwa zadowolone brzuchy :]

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! I znów dwa zadowolone brzuchy :] Pozdrowionka, AN

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie a co to dokładnie za śmietanka 18% ma być?
    to zwykła śmietana 18% czy coś innego?
    z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taka :) http://czytamyetykiety.pl/wp-content/uploads/2013/11/smietanka-laciata-18.jpg

      Usuń