Kochani, tak jak wspomniałam w poprzednim wpisie, mam dla Was konkurs na Mistrzowską Kanapkę z wędlinami Maestro. Do wygrania są trzy bogate zestawy wędlin od Henryka Kani oraz gadżety. Wydaje mi się, że będzie to dla Was doskonały zestaw na święta – sama dostając paczkę ucieszyłam się jak dziecko 🙂
Zasady konkursu
1. Skomponuj swoją Mistrzowską Kanapkę z wędlinami bądź kabanosami z linii Maestro
2. Użyj prostych składników, jednak nie bój się zwariowanych połączeń
3. Opisz ją w komentarzu (a lepiej jeszcze będzie jak zrobisz i dodasz jej zdjęcie i narobisz mi smaku!)
4. Konkurs trwa od dziś do 12.12.14, a wyniki ogłoszę w komentarzu pod tym wpisem w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu
5. Nagrody zostaną wysłane przez organizatora w ciągu 21 dni od ogłoszenia wyników
Widzieliście już moją pierwszą wersję kanapki, jednak niedługo będę mieć dla Was drugą propozycję! 🙂

Czekam na Wasze komentarze. Powodzenia! 🙂
16 komentarzy
Kasia Nowakowska
15/12/2014 at 20:43Czasem zdarza się tak, że ostatni są pierwszymi 🙂 Tak więc wersje kanapki, których bym chętnie spróbowała to komentarze 8,9,10! 🙂 Gratuluję! Czekam na adresy na maila kontakt@kuchniabazylii.pl. Miłego wieczoru!
Julianna
15/12/2014 at 21:10Bardzo dziękuję i gratuluję pozostałym autorom pysznych pomysłów;)
Cecylia Owczarek
18/12/2014 at 02:34Bardzo dziękuje! Dane wysłane 🙂
Sesil
12/12/2014 at 23:36Kanapka Doskonała 🙂
Składniki:
Pesto bazyliowe
Pieczona papryka
Kozi Ser
Kiełbasa Krakowska Maestro
Ziarenka czarnuszki
Chleb na zakwasie
Figa
Należy kupić te produkty spakować do koszyka i po prostu wyjechać za miasto, albo otworzyć drzwi od balkonu. Zaparzyć idealnie aromatyczną kawę i zacząć robić kanapkę doskonałą 🙂
Ukroić grubą pajdę chleba pokrytego jeszcze pyłkiem mąki – który pachnie zbożową nutą i prawdziwym zakwasem. Posmarować domowym pesto. Następnie okładać po kolei :kremowe plasterki sera, błyszczące cząstki papryki, dosyć grube plastry kiełbasy krakowskiej której zapach wywołuje niepohamowany uśmiech i grillowane plasterki figi. Wszystko opruszyć różowym pieprzem i czarnuszką
I już, teraz tylko otulić się ciepłym pledem i z kubkiem kawy powędrować na werandę i balkon.
Właściwie można zrobić dwie kanapki, dla tej drugiej osoby… 🙂
Szybkie gotowanie
12/12/2014 at 21:58W chłodne dni dobrze smakuje pyszna i pożywna kanapka, na widok której uśmiechnie się chyba każdy mężczyzna i niejedna z Pań ;).
To wersja szybka, a jeśli ktoś ma więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado zamiast pokrojonych plastrów.
1/4 awokado
1 plaster szynki wędzonej pieczonej H.Kania
1 jajko
szczypta papryki suszonej
kilka kropli soku z cytryny
1 bułka ciemna z ziarnami
świeżo mielony pieprz
1 łyżka sosu ziołowego z nutą czosnku lub majonezu (opcjonalnie)
Na rozgrzanej patelni podsmażyć z dwóch wędlinę.
Następnie usmażyć jajko (jeśli lubicie mocno ścięte żółtka – jajko usmażyć z obu stron).
Na bułkę wyłożyć pokrojone w cienkie plastry obrane awokado, skropić sokiem z cytryny, przyprawić papryką, na to ułożyć plaster podsmażonej wędliny oraz jajko.
Wierzch oprószyć pieprzem i udekorować kleksem z sosu majonezowego. Można przykryć drugą połówką bułki lub jeść w takiej formie.
(Zdjęcie i przepis pochodzą z mojego bloga.)
Julianna
12/12/2014 at 12:16Gruszkowa rapsodia
Kanapki wcale nie muszą być nudne. O tej porze roku nie kupuję pomidorów, ogórków i sałaty, nie smakują mi. Sięgam po warzywa i owoce, które dobrze się przechowują i nie tracą swoich właściwości, dlatego nawet kanapki urozmaicam marchewką, kapustą, rzepą lub burakami, jabłkami i gruszkami. Te ostatnie zaskakująco dobrze pasują do wszelkiego rodzaju kanapek z szynka i serem, a garść orzechów włoskich stanowi przysłowiową kropkę nad „i”.
Potrzebne będą:
1 kromka żytniego chleba na zakwasie (ze słonecznikiem, dynią)
1 kulka serka labneh w pomidorach i ziołach
2-3 plasterki dobrej wędzonej szynki
1 plasterek żółtego sera
1/4 awokado
1 gruszka
kilka orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
Gruszkę kroimy w plasterki. Patelnię smarujemy oliwą, rumienimy szynkę z obu stron, na gorącą szynkę kładziemy żółty ser. Ponownie smarujemy oliwą, układamy plasterki gruszki i smażymy ok minuty z każdej strony, skrapiamy sokiem z cytryny.
Chleb smarujemy serkiem, układamy plasterki awokado, szynkę z serem, gruszkę, po wierzchu posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Kasia Nowakowska
12/12/2014 at 18:17Wygląda wspaniale! 🙂
Julianna
13/12/2014 at 17:00smakuje również;) dziś była powtórka;)
Efka
12/12/2014 at 10:51Podstawą mojej kanapki są bułeczki twarogowo-owsiane:
250 g białego sera twarogowego
1 jajko
1 szklanka mieszanki z płatków owsianych, jęczmiennych, otrębów pszennych,
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
kilka pokrojonych suszonych pomidorów
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać, dodać pokrojone suszone pomidory. Z masy formować kulki, ułożyć na papierze i piec ok 15-20 min w temp. 200 st.
Kiedy wystygną przekroić na pół, posmarować sosem tatarskim, ułożyć sałatę roszponkę, kiełbasę krakowską podsuszaną Henryk Kania, na to talarki korniszonów i paseczki pokrojonej, pieczonej, czerwonej papryki, jeszcze jeden kleks z sosu i wszystko posypać startym serem wędzonym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂
gosia
12/12/2014 at 09:52wersja druga :uwielbiana przez moja mamę-środkowy plaster z białej,dużej bułki wiejskiej posmarowany masłem.Na talerzyku pokrojona rukola z sałatą w paski.W tej mieszaninie zanurzamy posmarowaną kanapkę , paski sałaty i rukoli gęsto okleiły posmarowaną kanapkę.Na to miękka szyneczka Maestro ,cienkie plastry surowego jabłka lub z tarki jarzyniarki grube wióry jabłka .Na sam wierzch -mojej produkcji plastry owoców kwaśnego pigwowca.Jest to produkt unikalny-kroję jesienią w malakserze na cieniutkie plasterki wydrylowane owoce pigwowca,zasypuję cukrem,po 3 dniach sok zlewam na nalewkę a pozostałe owoce pasteryzuję w słoiczkach.U nikogo tego nie widziałam i nie jadłam.Ten owoc po przetworzeniu w ten sposób ma niepowtarzalny smak.Ni to konfitura,ni to dresing,ni to galaretka po prostu „niebo w gębie” i pasuje do wszystkiego-deserów,tortów,wędlin,łososia,nabiału-pycha
gosia
12/12/2014 at 08:45moja wersja kanapeczki-kromka chleba orkiszowego -na zakwasie-mojego wypieku+masełko +sól morska i świeżo mielony czarny pieprz -niech chrzęszczą pysznie w zębach,na to- z mojej grządki- kilka świeżych liści rukoli-mimo przymrozków ma się jeszcze wspaniale-,szynka wędzona Maestro ułożona w grubą i gęstą falbankę i muśnięta solidnie sosem własnej produkcji -łyżka majonezu,łyżka gęstego jogurtu zmieszane z grubo mielonymi ,prażonymi orzechami włoskimi startym na grubej tarce twardym ,pachnącym koprem,chrzanem,czosnkiem i estragonem kiszonym ogóreczkiem z moich zapasów.Kilka kropli oleju z pestek dyni-ten smak mnie zawsze wprowadza do 7 nieba.
ps.Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdążyłam 😉 kanapki zniknęły w oka mgnieniu nawet swoją -nie wiem kiedy- pochłonęłam.Najbardziej mnie smuci fakt,że ogóreczki się kończą 😉
Wiktoria
11/12/2014 at 19:16Chleb orkiszowy, miękki, ale chrupiacy pasuje idealnie. Do tego masło (nie margaryna, ale prawdziwe masło), kilka liści szpinaku, szynka wędzona Maestro, kilka papryczek jalapeno i na to odrobina pesto z bazylii 😉
Anna
11/12/2014 at 09:53Mój przepis na kanapkę z szynką wędzoną Maestro:
Pełnoziarnistą bułeczkę smarujemy cienko prawdziwym masłem, układamy na to świeże liście rukoli, następnie dwa plasterki szynki wędzonej Maestro, pokrojony ser camembert, plasterki świeżego pomidora, papryki i zielonego ogórka. Warzywa można posypać przyprawami np. solą, pieprzem, bazylią, itp. I gotowe. Szybko, prosto, zdrowo i smacznie!
A kabanosy… Kabanosom nie trzeba żadnego towarzystwa, kabanosy najlepiej je się same 😉
Justyna
08/12/2014 at 13:48Witaj! Zdradzę Ci sekret na śniadanie, które gwarantuje dobry początek dnia! Weź bułeczkę z czarnuszką (najlepiej domową, a jak takiej nie masz, to kup jakąś z pestkami). Posmaruj ją cienko najprawdziwszym masłem jakie znajdziesz – ono połączy wszystkie smaki, przylepi do bułki składniki i pomoże wchłonąć się do organizmu witaminom… Połóż na to listek karbowanej sałaty – będzie pysznie chrupała i tak apetycznie wygląda! Na to niech powędruje łyżka sosu pomidorowego – takiego domowego, a jak nie masz, niech to będzie dobry jakościowo ketchup. Na to kabanoski Maestro z orzechami, odrobina papryczki chili lub chili w proszku i cząstka z wyfiletowanej pomarańczy, która da słodycz i orzeźwienie! Pokrusz na pomarańczę kawałek fety – ona, swoim słonym smakiem, podkręci smaki. Przykryj góra bułki i gotowe! Niebanalne, ale pełne smaku i witamin śniadanie 🙂
MonikaH
07/12/2014 at 19:50Moja kanapka z kabanosami od Henryka Kani wygląda następująco:)
Kromka chleba, posmarowana cienko prawdziwym śmietankowym masłem. Soczysta sałata na to dip musztardowy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek z pieprzem cytrynowym. Na to kładę przekrojone kabanosy i suszone pomidory. Kabanosy polewam lekko oliwą z suszonych pomidorów i kładę kilka ziaren marynowanych pestek z dyni.
Zapraszam do smakowania:)