Konkursy

Konkurs na Mistrzowską Kanapkę

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Kochani, tak jak wspomniałam w poprzednim wpisie, mam dla Was konkurs na Mistrzowską Kanapkę z wędlinami Maestro. Do wygrania są trzy bogate zestawy wędlin od Henryka Kani oraz gadżety. Wydaje mi się, że będzie to dla Was doskonały zestaw na święta – sama dostając paczkę ucieszyłam się jak dziecko 🙂

Zasady konkursu

1. Skomponuj swoją Mistrzowską Kanapkę z wędlinami bądź kabanosami z linii Maestro

2. Użyj prostych składników, jednak nie bój się zwariowanych połączeń

3. Opisz ją w komentarzu (a lepiej jeszcze będzie jak zrobisz i dodasz jej zdjęcie i narobisz mi smaku!)

4. Konkurs trwa od dziś do 12.12.14, a wyniki ogłoszę w komentarzu pod tym wpisem w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu

5. Nagrody zostaną wysłane przez organizatora w ciągu 21 dni od ogłoszenia wyników

 

Widzieliście już moją pierwszą wersję kanapki, jednak niedługo będę mieć dla Was drugą propozycję! 🙂

DSC_0086a
 

Czekam na Wasze komentarze. Powodzenia! 🙂

  
    

Może ci się spodobać

16 komentarzy

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    15/12/2014 at 20:43

    Czasem zdarza się tak, że ostatni są pierwszymi 🙂 Tak więc wersje kanapki, których bym chętnie spróbowała to komentarze 8,9,10! 🙂 Gratuluję! Czekam na adresy na maila kontakt@kuchniabazylii.pl. Miłego wieczoru!

    • Reply
      Julianna
      15/12/2014 at 21:10

      Bardzo dziękuję i gratuluję pozostałym autorom pysznych pomysłów;)

    • Reply
      Cecylia Owczarek
      18/12/2014 at 02:34

      Bardzo dziękuje! Dane wysłane 🙂

  • Reply
    Sesil
    12/12/2014 at 23:36

    Kanapka Doskonała 🙂

    Składniki:
    Pesto bazyliowe
    Pieczona papryka
    Kozi Ser
    Kiełbasa Krakowska Maestro
    Ziarenka czarnuszki
    Chleb na zakwasie
    Figa

    Należy kupić te produkty spakować do koszyka i po prostu wyjechać za miasto, albo otworzyć drzwi od balkonu. Zaparzyć idealnie aromatyczną kawę i zacząć robić kanapkę doskonałą 🙂
    Ukroić grubą pajdę chleba pokrytego jeszcze pyłkiem mąki – który pachnie zbożową nutą i prawdziwym zakwasem. Posmarować domowym pesto. Następnie okładać po kolei :kremowe plasterki sera, błyszczące cząstki papryki, dosyć grube plastry kiełbasy krakowskiej której zapach wywołuje niepohamowany uśmiech i grillowane plasterki figi. Wszystko opruszyć różowym pieprzem i czarnuszką
    I już, teraz tylko otulić się ciepłym pledem i z kubkiem kawy powędrować na werandę i balkon.
    Właściwie można zrobić dwie kanapki, dla tej drugiej osoby… 🙂

  • Reply
    Szybkie gotowanie
    12/12/2014 at 21:58

    W chłodne dni dobrze smakuje pyszna i pożywna kanapka, na widok której uśmiechnie się chyba każdy mężczyzna i niejedna z Pań ;).
    To wersja szybka, a jeśli ktoś ma więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado zamiast pokrojonych plastrów.

    1/4 awokado
    1 plaster szynki wędzonej pieczonej H.Kania
    1 jajko
    szczypta papryki suszonej
    kilka kropli soku z cytryny
    1 bułka ciemna z ziarnami
    świeżo mielony pieprz
    1 łyżka sosu ziołowego z nutą czosnku lub majonezu (opcjonalnie)

    Na rozgrzanej patelni podsmażyć z dwóch wędlinę.
    Następnie usmażyć jajko (jeśli lubicie mocno ścięte żółtka – jajko usmażyć z obu stron).
    Na bułkę wyłożyć pokrojone w cienkie plastry obrane awokado, skropić sokiem z cytryny, przyprawić papryką, na to ułożyć plaster podsmażonej wędliny oraz jajko.
    Wierzch oprószyć pieprzem i udekorować kleksem z sosu majonezowego. Można przykryć drugą połówką bułki lub jeść w takiej formie.
    (Zdjęcie i przepis pochodzą z mojego bloga.)

  • Reply
    Julianna
    12/12/2014 at 12:16

    Gruszkowa rapsodia
    Kanapki wcale nie muszą być nudne. O tej porze roku nie kupuję pomidorów, ogórków i sałaty, nie smakują mi. Sięgam po warzywa i owoce, które dobrze się przechowują i nie tracą swoich właściwości, dlatego nawet kanapki urozmaicam marchewką, kapustą, rzepą lub burakami, jabłkami i gruszkami. Te ostatnie zaskakująco dobrze pasują do wszelkiego rodzaju kanapek z szynka i serem, a garść orzechów włoskich stanowi przysłowiową kropkę nad „i”.

    Potrzebne będą:

    1 kromka żytniego chleba na zakwasie (ze słonecznikiem, dynią)
    1 kulka serka labneh w pomidorach i ziołach
    2-3 plasterki dobrej wędzonej szynki
    1 plasterek żółtego sera
    1/4 awokado
    1 gruszka
    kilka orzechów włoskich
    1 łyżka oliwy
    sok z cytryny

    Gruszkę kroimy w plasterki. Patelnię smarujemy oliwą, rumienimy szynkę z obu stron, na gorącą szynkę kładziemy żółty ser. Ponownie smarujemy oliwą, układamy plasterki gruszki i smażymy ok minuty z każdej strony, skrapiamy sokiem z cytryny.
    Chleb smarujemy serkiem, układamy plasterki awokado, szynkę z serem, gruszkę, po wierzchu posypujemy orzechami włoskimi.
    Smacznego!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/12/2014 at 18:17

      Wygląda wspaniale! 🙂

      • Reply
        Julianna
        13/12/2014 at 17:00

        smakuje również;) dziś była powtórka;)

  • Reply
    Efka
    12/12/2014 at 10:51

    Podstawą mojej kanapki są bułeczki twarogowo-owsiane:
    250 g białego sera twarogowego
    1 jajko
    1 szklanka mieszanki z płatków owsianych, jęczmiennych, otrębów pszennych,
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    kilka pokrojonych suszonych pomidorów
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać, dodać pokrojone suszone pomidory. Z masy formować kulki, ułożyć na papierze i piec ok 15-20 min w temp. 200 st.
    Kiedy wystygną przekroić na pół, posmarować sosem tatarskim, ułożyć sałatę roszponkę, kiełbasę krakowską podsuszaną Henryk Kania, na to talarki korniszonów i paseczki pokrojonej, pieczonej, czerwonej papryki, jeszcze jeden kleks z sosu i wszystko posypać startym serem wędzonym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

  • Reply
    gosia
    12/12/2014 at 09:52

    wersja druga :uwielbiana przez moja mamę-środkowy plaster z białej,dużej bułki wiejskiej posmarowany masłem.Na talerzyku pokrojona rukola z sałatą w paski.W tej mieszaninie zanurzamy posmarowaną kanapkę , paski sałaty i rukoli gęsto okleiły posmarowaną kanapkę.Na to miękka szyneczka Maestro ,cienkie plastry surowego jabłka lub z tarki jarzyniarki grube wióry jabłka .Na sam wierzch -mojej produkcji plastry owoców kwaśnego pigwowca.Jest to produkt unikalny-kroję jesienią w malakserze na cieniutkie plasterki wydrylowane owoce pigwowca,zasypuję cukrem,po 3 dniach sok zlewam na nalewkę a pozostałe owoce pasteryzuję w słoiczkach.U nikogo tego nie widziałam i nie jadłam.Ten owoc po przetworzeniu w ten sposób ma niepowtarzalny smak.Ni to konfitura,ni to dresing,ni to galaretka po prostu „niebo w gębie” i pasuje do wszystkiego-deserów,tortów,wędlin,łososia,nabiału-pycha

  • Reply
    gosia
    12/12/2014 at 08:45

    moja wersja kanapeczki-kromka chleba orkiszowego -na zakwasie-mojego wypieku+masełko +sól morska i świeżo mielony czarny pieprz -niech chrzęszczą pysznie w zębach,na to- z mojej grządki- kilka świeżych liści rukoli-mimo przymrozków ma się jeszcze wspaniale-,szynka wędzona Maestro ułożona w grubą i gęstą falbankę i muśnięta solidnie sosem własnej produkcji -łyżka majonezu,łyżka gęstego jogurtu zmieszane z grubo mielonymi ,prażonymi orzechami włoskimi startym na grubej tarce twardym ,pachnącym koprem,chrzanem,czosnkiem i estragonem kiszonym ogóreczkiem z moich zapasów.Kilka kropli oleju z pestek dyni-ten smak mnie zawsze wprowadza do 7 nieba.
    ps.Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdążyłam 😉 kanapki zniknęły w oka mgnieniu nawet swoją -nie wiem kiedy- pochłonęłam.Najbardziej mnie smuci fakt,że ogóreczki się kończą 😉

  • Reply
    Wiktoria
    11/12/2014 at 19:16

    Chleb orkiszowy, miękki, ale chrupiacy pasuje idealnie. Do tego masło (nie margaryna, ale prawdziwe masło), kilka liści szpinaku, szynka wędzona Maestro, kilka papryczek jalapeno i na to odrobina pesto z bazylii 😉

  • Reply
    Anna
    11/12/2014 at 09:53

    Mój przepis na kanapkę z szynką wędzoną Maestro:
    Pełnoziarnistą bułeczkę smarujemy cienko prawdziwym masłem, układamy na to świeże liście rukoli, następnie dwa plasterki szynki wędzonej Maestro, pokrojony ser camembert, plasterki świeżego pomidora, papryki i zielonego ogórka. Warzywa można posypać przyprawami np. solą, pieprzem, bazylią, itp. I gotowe. Szybko, prosto, zdrowo i smacznie!

    A kabanosy… Kabanosom nie trzeba żadnego towarzystwa, kabanosy najlepiej je się same 😉

  • Reply
    Justyna
    08/12/2014 at 13:48

    Witaj! Zdradzę Ci sekret na śniadanie, które gwarantuje dobry początek dnia! Weź bułeczkę z czarnuszką (najlepiej domową, a jak takiej nie masz, to kup jakąś z pestkami). Posmaruj ją cienko najprawdziwszym masłem jakie znajdziesz – ono połączy wszystkie smaki, przylepi do bułki składniki i pomoże wchłonąć się do organizmu witaminom… Połóż na to listek karbowanej sałaty – będzie pysznie chrupała i tak apetycznie wygląda! Na to niech powędruje łyżka sosu pomidorowego – takiego domowego, a jak nie masz, niech to będzie dobry jakościowo ketchup. Na to kabanoski Maestro z orzechami, odrobina papryczki chili lub chili w proszku i cząstka z wyfiletowanej pomarańczy, która da słodycz i orzeźwienie! Pokrusz na pomarańczę kawałek fety – ona, swoim słonym smakiem, podkręci smaki. Przykryj góra bułki i gotowe! Niebanalne, ale pełne smaku i witamin śniadanie 🙂

  • Reply
    MonikaH
    07/12/2014 at 19:50

    Moja kanapka z kabanosami od Henryka Kani wygląda następująco:)
    Kromka chleba, posmarowana cienko prawdziwym śmietankowym masłem. Soczysta sałata na to dip musztardowy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek z pieprzem cytrynowym. Na to kładę przekrojone kabanosy i suszone pomidory. Kabanosy polewam lekko oliwą z suszonych pomidorów i kładę kilka ziaren marynowanych pestek z dyni.

    Zapraszam do smakowania:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top