Sezon na truskawki jeszcze trwa, dlatego warto wykorzystać ten cudowny okres. Jedynym problemem jest znalezienie odpowiednich produktów. W tym roku tylko jeden raz trafiłam na prawdziwie słodkie truskawki prosto z pola. Chociaż marzę o tym, aby za parę lat mieć swój własny ogródek, w którym będę doglądać plantacji codziennie 😉
Składniki
– szpinak
– truskawki
– ser mozzarella
– polędwiczka wieprzowa
– orzechy nerkowca
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
Polędwiczkę wieprzową smarujemy oliwą i obsypujemy z każdej strony obficie solą i pieprzem. Po około 15 minutach rozgrzewamy dobrze patelnie i smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Po tym czasie wkładamy polędwicę do piekarnika na 10 minut. Kiedy już ją wymiemy, należy oeczekać kilka minut, aby mieso doszło – nie kroić od razu po wyjęciu z piekarnika.
Myjemy szpinak, kroimy mozzarellę, truskawki, siekamy orzechy nerkowca i kroimy mięso. Wszystko układamy na talerzu, mieszamy. Polewamy octem balsamicznym wymieszanym z oliwą, jednak wydaje mi się, że w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego to połączenie spisałoby się doskonale. Przepis znajdziecie tutaj 🙂
Smacznego!
Jeżeli zrobisz tę sałatkę konicznie zrób zdjęcie i dodaj je pod wpisem! 🙂 Dzięki!
2 komentarze
L.
02/07/2014 at 10:33Mniam, wygląda bardzo smakowicie 🙂
Justyna Żak
28/06/2014 at 19:06pycha:d