Sałatki

Sałatka z kwiatami jadalnymi

Sałatka z kwiatami jadalnymi jest zjawiskowym daniem, które zachwyci niemalże każdego. Talerz pełen kwiatów wygląda niezwykle pięknie, niczym łąka, bajkowa łąka, bo gdzie można znaleźć na łące, aż tyle różnych typów kwiatów? Każdy z rodzajów kwiatów smakuje trochę inaczej. Jedne są słodkie, a drugie pięknie wyglądają, ale nie mają określonego smaku. Być może za jakiś czas pokuszę się o tekst opisujący poszczególne kwiaty. Bylibyście chętni? 🙂

Przepis na sałatkę z kwiatami jadalnymi

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • Garść rukoli
  • Połowa awokado
  • Garść żurawiny
  • Garść orzechów nerkowca
  • Kawałek sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • Sos balsamiczny
  • Jadalne kwiaty

Przepis

1

Umytą rukolę wykładamy na talerz. Obieramy oraz kroimy awokado i dodajemy do rukoli.

2

Do całości wsypujemy żurawinę, orzechy i kawałki sera.

3

Polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy kwiatami.

Może ci się spodobać