piątek, 20 stycznia 2012

Roladki ze szpinaku z łososiem i twarogiem

Kocham łososia i szpinak. Nie mogłam nie przygotować tych roladek. Doskonałe jako przekąska. Smaczne i wbrew pozorom proste.


Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 100g wędzonego łososia
- kostka twarogu
- 4 jajka
- koperek
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła



Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dodajemy do szpinaku 4 żółtka i ubite białka. Rozsmarowujemy wszystko na dużej blaszce, na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 10 minut, na 190 stopni. 
Kiedy "ciasto" wystygnie, smarujemy je drobno zmielonym twarogiem z koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po tym nakładamy łososia. Zwijamy roladę i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!

W konkursie na boga roku, nie dostałam się do pierwszej dziesiątki. Jednak byłam na 27 miejscu spośród 801 blogów! :) Wynik mnie satysfakcjonuje. Dziękuję Wam! :)

12 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba, wygląda niezwykle imponująco, a wbrew pozorom to proste smaki i szybko się robi, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama właśnie robi podobną ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro polubiłam szpinak - przygotuję taką roladkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam Cię na blog roku :) 27 miejsce to naprawdę świetny wynik :) Ja tam byłam na sześćdziesiątym którymś... :D No cóż :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie i jest połączeniem składników które bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale - ja też uwielbiam łososia, szpinak mniej, ale jednak! ...chociaż trudno mi uwierzyć, że łatwo je zrobić ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. jak to niesamowicie wygląda :o

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis mało precyzyjny - nie ma mowy o odsączeniu szpinaku i jego ostudzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodając wpis pod tartą ze szpinakiem znalazłam przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem :) Pierwszy raz jadłam taką roladę na imprezie firmowej i była pyszna :) Muszę zrobić i podzielić się tym smakiem z bliskimi :) Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń