20/01/2012

Roladki ze szpinaku z łososiem i twarogiem

Kocham łososia i szpinak. Nie mogłam nie przygotować tych roladek. Doskonałe jako przekąska. Smaczne i wbrew pozorom proste.
Składniki:
– opakowanie mrożonego szpinaku
– 100g wędzonego łososia
– kostka twarogu
– 4 jajka
– koperek
– łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz
– gałka muszkatołowa
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Dodajemy do szpinaku 4 żółtka i ubite białka. Rozsmarowujemy wszystko na dużej blaszce, na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 10 minut, na 190 stopni.
Kiedy „ciasto” wystygnie, smarujemy je drobno zmielonym twarogiem z koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po tym nakładamy łososia. Zwijamy roladę i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!W konkursie na boga roku, nie dostałam się do pierwszej dziesiątki. Jednak byłam na 27 miejscu spośród 801 blogów! :) Wynik mnie satysfakcjonuje. Dziękuję Wam! :)