Dni są coraz dłuższe, cieplejsze i bardziej słoneczne, a to oznacza idealne warunki na kontynuowanie sezonu grillowego! To idealny moment na spotkania z przyjaciółmi i kulinarne eksperymenty. Poniżej proponujemy coś specjalnego dla miłośników kuchni wegetariańskiej – trzy sprawdzone przepisy, które zachwycą każdego! Dzięki produktom dostępnym na ERLI.pl grillowanie staje się jeszcze przyjemniejsze.
Jaki grill wybrać? Najlepsze grille i akcesoria do grillowania w ogrodzie i na balkonie
Jeżeli jeszcze nie posiadasz grilla do swojego ogrodu lub wersji mini na balkon, najwyższy czas to zmienić! Wybór odpowiedniego sprzętu zależy od indywidualnych potrzeb i miejsca, w którym będziesz grillować.
Grill węglowy to idealna propozycja dla miłośników tradycji i klasycznych smaków. Rozpalanie grilla węglowego nosi znamiona prawdziwego rytuału, ważnego momentu całego przedsięwzięcia. Dym, który jest nieodłączną częścią grillowania na węglu, odpowiada za atmosferę, którą wspominasz tęskniąc za latem, a także pozwala osiągnąć niepowtarzalny, lekko dymny aromat potraw.
Grille gazowe sprawdzą się dla osób, które nie są purystami, ale stawiają przede wszystkim na wygodę. Do zalet sprzętu z butlą gazową należą: szybkie rozgrzewanie rusztu, łatwość regulacji temperatury, a jeżeli grill posiada kilka stref grzewczych – ogromna wszechstronność, która sprosta największej kreatywności. Grill gazowy idealnie odnajdzie się w intensywnym sezonie grillowym.
Grill elektryczny jest natomiast świetnym rozwiązaniem do mieszkań i na balkony, gdzie nie można używać otwartego ognia – jest kompaktowy, szybki i łatwy w czyszczeniu. W sam raz na urozmaicenie dnia i skorzystanie z pięknej pogody bez wychodzenia z domu.
Oprócz wyboru samego grilla, warto zainwestować w akcesoria, które ułatwią i uprzyjemnią grillowanie. Porządne szczypce oraz łopatka do obracania to podstawa – pozwolą bezpiecznie manewrować potrawami na ruszcie. Solidne rękawice grillowe ochronią przed poparzeniami, szczególnie podczas długotrwałego grillowania. Niestety zwykłe rękawice używane do wyciągania pieczeni z piekarnika będą niewystarczającą ochroną. Zestaw dobrej jakości szpikulców oraz specjalne tacki do grillowania warzyw to dodatkowe wyposażenie, które znacząco usprawni przygotowanie wegetariańskich potraw. Nie zapomnij również o praktycznej szczotce do czyszczenia rusztu – pomoże Ci zachować sprzęt w doskonałym stanie przez długi czas.
Na ERLI.pl znajdziesz szeroki wybór grilli i palenisk, idealnych do przyrządzenia wyjątkowych dań. Sprawdź już dziś ofertę i przygotuj się na niezapomniane chwile w gronie bliskich!
Pomysły na wege grilla
Chociaż wybór odpowiedniego grilla i akcesoriów jest niewątpliwie istotnym elementem przygody z grillowaniem, to jedzenie stanowi kluczową wartość. Ono jest pretekstem spotkań, o nim się mówi i czyni się przygotowania, aby zachwycić gości. Przedstawiamy trzy propozycje wege dań z grilla.
Grillowane szaszłyki warzywne z tahini – przepis na lekki klasyk z rusztu
Czego będziemy potrzebować:
- 1 czerwona papryka,
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule czerwone,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- patyczki do szaszłyków.
Składniki do zrobienia sosu tahini:
- 3 łyżki tahini,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki wody,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Oczyść pieczarki i odkrój nóżki. Wymieszaj oliwę z sosem i pieprzem. Warzywa pokrój w kawałki, otocz w oliwie, nadziej na patyczki szaszłykowe. Tak przygotowane grilluj przez około 10-15 minut, regularnie obracając. Składniki sosu wymieszaj na gładką masę. Szaszłyki warzywne podawaj ciepłe z sosem tahini.
Pieczarki z grilla nadziewane fetą i szpinakiem – idealna przekąska bez mięsa
Lista zakupów:
- 500 g dużych pieczarek,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 150 g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Pieczarki oczyść i usuń nóżki. Szpinak podsmaż z czosnkiem na oliwie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z pokruszoną fetą. Napełnij pieczarki farszem. Grilluj około 10 minut, aż pieczarki będą miękkie, a feta lekko się zarumieni.
Grillowany ananas z jogurtowo-miętowym sosem – pomysł na słodki deser z rusztu
Główne składniki:
- 1 świeży ananas,
- łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
Produkty na sos miętowy:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- garść świeżej mięty,
- łyżka miodu.
Ananasa pokrój w plastry, skrop miodem i posyp cynamonem. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony, aż kawałki będą pięknie skarmelizowane. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą i miodem. Podawaj gorące plastry ananasa z sosem.
Bezpieczna zakupy i smaczne grillowanie wspiera ERLI.pl z szerokim asortymentem grilli węglowych.
Smacznego grillowania!
*wpis sponsorowany

0 komentarzy