Tarty/ Wypieki

Tarta z morelami

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Zobaczyłam na straganie morele. Hmmmm… Może by tu coś upiec?
Jest. Apetyczna tarta, na którą przepis podkradłam stąd. Jednak mimo swojego pięknego wyglądu nie wyszła idealnie. A dlaczego? O tym za chwilę.
Składniki ciasta:
– szklanka mąki
– 100g masła
– jajko
– szczypta soli
– łyżeczka cukru
Składniki sosu:
– 150 ml śmietany 18%
– żółtko

– 2 łyżki cukru

Kiedy rozrobimy ciasto, wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę oraz nakłuwamy je widelcem.
Na cieście układamy pokrojone morele i wkładamy do piekarnika.
Po 25 minutach wlewamy sos na tartę. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Niestety ciasto nie wyszło idealnie. Przepis wprowadził mnie w błąd. Wychodzę z założenia, że jednak na początku należałoby podpiec sam spód tarty. Po 25 minutach powinniśmy nałożyć morele, polać sosem i dopiero teraz ciasto z owocami włożyć na 10 minut do piekarnika. Dlaczego? Po dłuższym pieczeniu morele wydzieliły gorzkawy smak. A gorzkie ciasto, to nie ciasto! 😉
Mimo tych psikusów tartę da się jeść, tylko trzeba posypać ją jeszcze większą ilością cukru 🙂
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

  • shy
    17/08/2011 at 07:41

    oj tam oj tam.. gorzkie czy nie ja z chęcią pożarłabym kawałek :]

  • asieja
    15/08/2011 at 10:58

    ale pysznie wyglądają te morelowe kawałeczki!

  • goh.
    13/08/2011 at 07:36

    może i nie do końca udane, ale prezentuje się wybornie:))

  • Kamila
    12/08/2011 at 19:08

    Cudna! Uwielbiam morele!

  • Agna
    12/08/2011 at 18:46

    cudnie wygląda:)
    wydaje mi się, że to ciasto, nawet z lekko gorzkim posmakiem, też znajdzie amatorów 🙂
    Ja bym się skusiła

  • Top