Jagodzianki – smak lata

(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Jagodzianki kojarzą mi się z latem i wakacjami u babci. Razem z siostrą chodziłyśmy zbierać jagody do lasu, aby mama upiekła pyszne bułeczki. Ten smak domowych jagodzianek pamiętam do dziś, jest niepowtarzalny. Skorzystajcie z sezonu i upieczcie koniecznie bułki z jagodami. Zobacz też: Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami Składniki (na 14 bułeczek) Zaczyn: – 10g drożdży – 4 łyżki mleka – łyżeczka cukru – 2 łyżki mąki Ciasto: – 3,5 szklanki mąki – 3 żółtka i jedno całe jajko – pół szklanki cukru – pół szklanki mleka – cukier waniliowy – 1/3 kostki masła Nadzienie: – jagody – odrobina mąki ziemniaczanej (aby jagody się ładniej sklejały) – odrobina cukru Podgrzewamy w garnuszku mleko (pół szklanki + 4 łyżki na zaczyn). Wlewamy 4 łyżki do szklanki, w której robimy zaczyn, a w pozostałym mleku rozpuszczamy cukier (pół szklanki), który dodamy później do ciasta. Zaczyn Do mleka dodajemy drożdże, cukier oraz mąkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (czekamy około 15-20 minut). Ciasto Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiamy dokładnie, aby ciasto dokładnie się wyrobiło. Następnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy ciasto. … Czytaj dalej Jagodzianki – smak lata