Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki oczaruje Was swoją prostotą. Tak naprawdę do zupy nie potrzebujemy przypraw, aby zachwycić się jej smakiem, a właściwie smakiem pieczonych warzyw. Ta słodycz, która wydobywa się z pomidorów i papryki podczas pieczenia, nadaje tej zupie krem wyjątkowego smaku. Polecam przygotować ją według poniższego przepisu, a w razie potrzeby doprawić do swojego smaku czy smaków domowników dodatkowymi przyprawami. Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki smakuje mi najlepiej podana z domowymi grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Polecam ją również podać obowiązkowo z kleksem śmietany, który przegryzie smak pieczonych warzyw. Poza tym, nie zapominajcie, że najlepsze zupy krem powstają na bazie domowego rosołu, który jest naturalny i aromatyczny. Jednak w warunkach, kiedy macie mało czasu ugotowanie bulionu, przygotujcie go po prostu „na kostce”. Jeżeli posmakuje Wam poniższa zupa, wypróbujcie równie dobrej zupy krem z pieczonych pomidorów. Sprawdźcie także inne przepisy na smaczne zupy krem. Niżej podaję Wam moje dwie ulubione, brokułową i cebulową 🙂 Smacznego!
Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym
Zupa krem cebulowa
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kg pomidorów
- 2 papryki
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 -1,5 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- śmietana, grzanki i bazylia do podania
Przepis
Pomidory kroimy na pół (jak duże to na ćwiartki), a z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze paski. Wykładamy na blaszkę na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwy. Na blachę dodajemy także nieobraną główkę czosnku przekrojoną na pół. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Po ostygnięciu warzyw, obieramy je ze skórki i przekładamy do garnka. Obieramy także upieczone 3 ząbki czosnku i dodajemy do pomidorów i papryki.
Całość zalewamy 1 l bulionu i blendujemy. Jeżeli gęstość zupy nam odpowiada, zagotowujemy. Jeżeli nie, dodajemy większą ilość bulionu. Ugotowaną zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i bazylią.
Porady
Dla zaostrzenia smaku dodajcie od zupy szczyptę chili.
3 komentarze
Julka
03/11/2021 at 17:05Mi wyszła bardzo rzadka 🙁 smaczna, ale to na pewno nie krem
Iwona
08/06/2021 at 16:59Jednego nie rozumiem . W przepisie jest napisane że pieczemy główkę czosnku a później że dodajemy tylko 3 ząbki . To co robimy zresztą ?
Kasia Nowakowska
28/07/2021 at 10:42Całą główkę dodajemy do pieczenia, aby aromat czosnku przeszedł na warzywa. Dodajemy tylko 3 ząbki upieczonego, aby zupa nie była za bardzo czosnkowa. Można taki czosnek pieczony wykorzystać np. do masła czosnkowego 🙂