Dania z wieprzowiną/ Mięsa/ Obiady

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym

4.7/5 - (7 )

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Smacznego!

Zobacz też:

Zupa meksykańska

Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • mąka do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia
  • 300 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18%
  • natka pietruszki

Przepis

1

Bułkę namaczamy w wodzie. Po 5 minutach wyciskamy z niej wodę i dokładnie rozdrabniamy - można to zrobić również za pomocą maszynki do mielenia. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce (lub mielimy w maszynce).

2

Następnie składniki łączymy z mięsem mielonym. Dokładnie wyrabiamy do powstania jednolitej i kleistej masy, a w międzyczasie dodajemy przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu.

3

Z powstałej masy tworzymy klopsiki wielkości orzecha włoskiego - wyjdzie ich około 25-30. Każdy obtaczamy w mące.

4

Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy klopsiki na rumiano. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem.

5

Dodajemy do garnka również 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.

6

Następnie odlewamy 2-3 łyżki sosu z garnka i łączymy z łyżką śmietany, całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.

7

Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Magdalena
    14/07/2019 at 20:55

    ale pysznie:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top