Mięsa/ Obiady

Kotleciki wołowe – grillowane

Kotleciki wołowe to pomysł na pożywny i smaczny obiad. Możecie podać je dosłownie ze wszystkim – ziemniakami, kaszą, makaronem, sałatą, w zależności na co macie ochotę. Kotleciki smażone są na patelni grillowej, bez użycia dodatkowego tłuszczu, tak więc będą na pewno zdrowsze, niż tradycyjne kotlety mielone. Kotleciki wołowe zazwyczaj podawałam w bułce, jako burgery, ale przecież są one doskonałe w takiej formie, jako część dania obiadowego. Polecam je szczególnie z kaszą i pieczonymi warzywami. Dajcie znać, jakie inne dania przygotowujecie z mielonej wołowiny, chętnie poznam Wasze inspiracje! Tymczasem życzę smacznego 🙂

Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Makaron z grzybami i białą kiełbasą

Przepis na kotleciki wołowe

Drukuj przepis
Porcji: 8 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Mieszamy.

2

Następnie dodajemy musztardę, majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku.

3

Mieszamy, aż dokładnie wszystkie składniki się połączą. Formujemy kotleciki wielkości połowy dłoni - wyjdzie ich około 8.

4

Smażymy po kilka minut z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top