Obiady/ Tarty

Tarta na spodzie z batatów

Tarta na spodzie z batatów to doskonała przekąska dla wegetarian oraz osób, które lubią niecodzienne dania. Przyznam, że najlepiej sprawdzi się na przystawkę. Ciekawa forma tarty zainteresuje z pewnością każdego. Jeżeli lubicie nowości, koniecznie musicie ją przygotować. Mimo wszystko, jednak wolę tradycyjne tarty, które mają chrupiący, glutenowy spód 😉 Jednak taka tarta na spodzie z batatów będzie zdrową odmianą w Waszym codziennym menu. Przepis na to danie otrzymałam razem z produktami do Healthy Cook – to ciekawa forma cateringu. Dowożą Wam dokładną ilość składników potrzebną do przygotowania dania oraz oczywiście przepis. Co tydzień znajdziecie u nich inne, bardzo różnorodne menu 🙂 Zajrzyjcie tam, szczególnie, jeżeli jesteście osobami, które nie mają czasu na planowanie posiłków oraz zakupy.


Zobacz też:

Tarta z łososiem według Michela Moran

Tarta z boczkiem i cebulą

Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami

Przepis na tartę na spodzie z batatów

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • batat
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • cebula
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 suszone pomidory
  • papryczka chili
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz
  • forma do tarty o średnicy ok. 20 cm

Przepis

1

Batata myjemy i kroimy na plastry grubości około 2 mm. Podsmażamy na oleju kokosowym z obu stron. Następnie wykładamy nimi formę do tarty.

2

Następnie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy szpinak oraz posiekane w paski pomidory - smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość.

3

Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajko, parmezan, pokrojoną w plasterki papryczkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie razem mieszamy.

4

Całą masę wlewamy na spód z batatów. Jeżeli bataty Wam wystają spoza formy, zawińcie je na masę, jak na zdjęciu. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.

 

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Katrina
    05/06/2018 at 21:49

    Ciekawy przepis 🙂 Muszę kiedyś spróbować.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top