Na szybko/ Obiady/ Zupy

Zupa krem szpinakowa

Zupa krem szpinakowa to moja kolejna propozycja szybkiej i pysznej zupy krem 🙂 Przeglądając wiele przepisów w sieci, zauważyłam, że większość osób do zup krem dodaje ziemniaki, ja jednak z nich w większości rezygnuję i wyciskam najwięcej z bazowego produktu. Zupa z ziemniakami jednak będzie bardziej kremowa (składniki się lepiej połączą), ale będzie miała mniej smaku tego konkretnego warzywa, z którego przygotowujemy zupę krem. Wiecie już, że stawiam na dowolność i eksperymenty w kuchni, więc jeżeli nie będziecie przekonani do zupy z samego szpinaku, dajcie tam ziemniaczka czy dwa 🙂 Aby podkręcić smak kremu szpinakowego podałam go z ostrym serem pleśniowym, a także groszkiem ptysiowym.

UWAGA! Osoby, które nie lubią szpinaku, raczej zupy nie zjedzą.


Zobacz też:

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem z mrożonego groszku

Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów

Przepis na zupę krem szpinakową

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 1-1,5 l bulionu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • groszek ptysiowy i ser pleśniowy do podania

Przepis

1

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią szpinak, smażymy, aby się rozmroził.

2

Cebulę kroimy w pióra, a czosnek siekamy. Dodajemy do rozmrożonego szpinaku i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.

3

Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, taka ilość, aby minimalnie zakryła szpinak. Dodajemy gałkę muszkatołową i blendujemy. Doprawiamy mocno solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę bulionu.

4

Podajemy z groszkiem ptysiowym/grzankami i serem pleśniowym.

 

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Casablanca - restauracja i kawiarnia
    24/02/2018 at 15:19

    Super! Właśnie tego przepisu szukaliśmy 🙂 Na pewno pojawi się na naszych stołach.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top