Bagietki nadziewane kurczakiem i serem to doskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami 😀 Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie… każdy się skusi 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się efektami swojej pracy, chętnie zobaczę zdjęcia Waszych nadzianych bagietek 🙂
Zobacz też:
Nadziewane bułeczki na ciepło
Mini burgery koreczki na dwa kęsy
3 szybkie przepisy na tosty
Menu na imprezę – propozycje przepisów
Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 bagietki
- pierś z kurczaka
- jajko
- bułka do panierki
- kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przepis
Pierś z kurczaka przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości kawałków kurczaka jakie mamy) i wydrążamy z nich środek. Kawałki kurczaka owijamy serem i nadziewamy nimi wydrążone bułki. Po nadzianiu bułeczki nacinamy, jak na zdjęciach.
Łyżkę masła rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekany czosnek oraz posiekane zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy bagietki.
Bułki wykładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliły. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, by ser się rozpuścił, a kurczak zagrzał.
Kroimy na porcje. Podajemy z ulubionymi sosami lub ketchupem.
5 komentarzy
Trener biznesu
23/03/2018 at 11:17Extra pomysł. Fajna przystawka na imprezkę ze znajomymi 🙂
Catering Zielona Góra
27/02/2018 at 21:09Super na pewno wyląduje to u Nas na stole, moim zdaniem Mozzarella lepiej się tu sprawdzi 🙂
Angelika Jaśkowiak
26/02/2018 at 15:27Wygląda nieziemsko! że też sama nie wpadłam na taki pomysł, genialne, muszę jutro zrobić 🙂
Ewa
20/02/2018 at 08:10Lubię takie przekąski. Muszę wypróbować:)
Kasia Nowakowska
20/02/2018 at 10:59Zachęcam 😉