Desery/ Owoce/ Wypieki

Jabłka pieczone w biszkopcie

Przepis na jabłka pieczone w biszkopcie znalazłam w dość wiekowej książeczce, a dokładnie dodatku, który był dołączany do Przyjaciółki. Jest to broszurka autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej i nosi tytuł “Z Tobą w kuchni”. Niestety nie mogę odnaleźć roku, z którego pochodzi.


Te pieczone jabłka w biszkopcie mogą być doskonałym deserem do niedzielnego obiadu, szczególnie podane na ciepło z lodami waniliowymi. Wypiek należy zjeść w miarę szybko, nie przechowywać na kolejny dzień – ciasto staje się wilgotne i niesmaczne.


Zobaczcie też moje inne przepisy na wypieki z jabłkami 🙂 Smacznego!

Tarta z jabłkami na cieście francuskim

Wściekła szarlotka Babci Zosi

Przepis na jabłka w biszkopcie

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 3 jabłka
  • łyżka masła
  • łyżka bułki tartej
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Przepis

1

Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych.

2

Blaszkę (u mnie 32x23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go masłem i posypujemy bułką tartą, kładziemy na blaszkę jabłka.

3

Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy żółtka. Masą oblewamy jabłka - spłynie ona także na blachę.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut to zrumienienia.

5

Podajemy jeszcze ciepłe.

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Mariusz Komorowski
    13/11/2017 at 15:18

    Uwielbiam i biszkopty i jabłka, dlatego ten przepis wydaje się idealnie napisany pode mnie. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top