Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady/ Przekąski/ Przystawki/ Śniadania/ Śniadania na słono

Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox

4.5/5 - (2 )

Wrapy z kurczakiem w ziołach są moją propozycją sycącego i zdrowego obiadu do pracy. Codziennie staram się przygotowywać zróżnicowane i sycące lunchboxy, aby właśnie nimi umilać sobie dni. 🙂 Niezależnie od tego, jaką formę przybierają, staram się, by były bardzo kolorowe oraz łatwe w przygotowaniu, bowiem zdaję sobie sprawę, że wieczorem, po 8 godzinach w pracy, nie każdy ma ochotę na gotowanie skomplikowanych potraw. Jak wiecie, proste przepisy są także moją specjalnością. 😉 Mam nadzieję, że i ten przypadnie Wam do gustu!


Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar, sałatę rzymską, paprykę czerwoną oraz awokado. Zrezygnowałam z jakichkolwiek sosów, ponieważ po kilku godzinach tortille by nimi mocno nasiąkły i nie były już tak chrupiące.


Do przygotowania zdrowego lunchboxa zainspirowała mnie marka Galeo, która zachęciła mnie do stworzenia przepisu z wykorzystaniem aromatycznych ziół oraz przeprowadzenia dla Was konkursu! 🙂 Ale o tym na końcu! Na początek zapraszam na kolorowy lunchbox!


Przepis na wrapy z kurczakiem w ziołach

Drukuj przepis
Porcji: 2 wrapy Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka suszonej bazylii Galeo
  • łyżeczka suszonego oregano Galeo
  • łyżeczka suszonego tymianku Galeo
  • 2 łyżki słodkiej papryki Galeo
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 awokado

Przepis

1

Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku.

2

Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka grillujemy na patelni do mocnego wysmażenia. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso w środku doszło. Następnie kroimy w mniejsze, podłużne kawałki.

3

Awokado obieramy, z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż. Sałatę myjemy.

4

Tortillę rozkładamy na desce do krojenia i kładziemy na nią kolejno: sałatę, kurczaka, paprykę, ser i awokado. Wszystkie składniki umieszczamy na jednym brzegu, aby łatwiej było nam zawinąć wrapy.

5

Zwijamy dokładnie tortillę, w międzyczasie zawijając do środka jej boki.

6

Powstałe wrapy grillujemy około 3 minuty z jednej strony na patelni grillowej. Po przygotowaniu kroimy na pół.


Wygraj jedną z 8 nagród! Konkurs!

Przygotuj swoją propozycję zdrowego i kolorowego lunchboxa do pracy z wykorzystaniem aromatycznych ziół Galeo. Prześlij w komentarzu przepis wraz ze zdjęciem! 🙂 

Konkurs trwa od 15 września do 28 września 2017r. Pełny regulamin do pobrania.


Wyniki konkursu:

I miejsce: Agata za Drożdżowe bułeczki nadziane warzywami
II miejsce: Magda za Kulki z kaszy jaglanej na liściach sałaty
III miejsce: Ola Mach za Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami

Wyróżnienia:
Laura Przybyła
Katarzyna Kisiel
Karolina za muffiny
Marta za Kolorowy lunchbox
Ania Wilczyńska


NAGRODY:

  • miejsce I – nóż Gerlach + bon do Duki na 200 zł + zestaw przypraw Galeo + materiałowa torba na zakupy Galeo


  • miejsce II i III – nóż Gerlach + zestaw przypraw Galeo + materiałowa torba na zakupy Galeo


  • 5 wyróżnień – przyprawnik Galeo + zestaw przypraw Galeo + materiałowa torba na zakupy Galeo


(poglądowe zdjęcia nagród)

*wpis powstał we współpracy z marką Galeo

 

  
    

Może ci się spodobać

39 komentarzy

  • Reply
    Magda
    06/10/2017 at 08:10

    Dziékujé serdecznie:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/10/2017 at 13:12

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂

  • Reply
    Waldek
    28/09/2017 at 23:53

    Smaka w pracy masz na cos pysznego?
    Moją Lazanię po Podkarpacku do pracy zrób kolezanko i kolego.

    ZE świężym mieskiem i serkiem na spodzie
    I zapomnij już o głodzie

    Moja Lazania jest zdrowa
    jest sycąca i do zjedzenia szybko gotowa ;-

    Do pracy moja lazania jest doskonała.
    Bo Lazania podkarpacka jest po prostu wspaniała!!!!!!

    Ja polecam moja Lazanię każdemu, i dużemu
    i małemu!!!

    Gdy nasz brzuszek pełny będzie
    to humoru nam przybedzie 😉

    Przepis na Lazanię Podkarpacką
    Składniki; 1 Opakowanie płatów Lazanii 05 kg miesa mielonego ser żółty np tarty parmezan kilka łyżek oleju Sos do spagetti Neapolitański lub Boloński (gotowy)
    Przyprawa do miesa mielonego Galeo , bazylia Galeo
    WYKONANIE;
    Mięso mielone ; do miesa dodac sól pieprz , ok 8 łyżek mleka ,przyprawę do miesa mielonego Galeo i łyzeczke bazylii Galeo i wyrobic na jednolita masę .Płaty lazani gotować wrzucając po jednym do garnka ok 1,1,5 minuty po prostu tak aby troche zmiękły POdgotowany płat Lazanii wyciągnąć na talerz posypać delikatnie startym parmezanem i na to rozłożyć delikatnie mieso na całym płacie.Lazanie z mięsem delikatnie zrulonować i wkładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem .Każdą kolejna lazanię zawijac i układac obok siebie gdy wszystkie lazanie bedą
    już gotowe Sos przygotowac według przepisu na opakowaniu i zalać sosem lazanie.Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać w 180Stopniach ok 50 min Lazania jest przepyszna iśmiało polecam ja własnie do Lunchboxa do pracy

  • Reply
    Laura Przybyła
    28/09/2017 at 23:48

    W pracy muszę zjeść zawsze coś słodkiego:-( Do mojego lunchboxa oprócz smacznej sałatki wkładam najczęściej zdrowe ciasteczka owsiane z rodzynkami. To najlepsze ciasteczka owsiane, jakie kiedykolwiek jadłam – chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne.
    Potrzebujemy:
    – 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galeo
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Galeo
    – szczypta soli
    – 3 szklanki płatków owsianych górskich
    – 1 szklanka rodzynek
    – 2 jajka
    – 200 g masła
    – 1 szklanka cukru trzcinowego
    – 1 cukier wanilinowy Galeo
    – 1 łyżeczka cynamonu mielonego Galeo
    Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym i jajkami przez około 5 minut. W misce wymieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą wraz z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Sypkie składniki dodać cały czas mieszając do utartego masła z jajkami. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i rodzynki. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać kładąc na blachę do pieczenia. Ciasteczka owsiane piec przez 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż do lekkiego zezłocenia.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

  • Reply
    Laura Przybyła
    28/09/2017 at 23:37

    Lunch, który zabieram najczęściej do pracy, to zdrowe, pożywne sałatki. Moja ulubiona sałatka „do pracy” to sałatka ze świeżymi sałatami, warzywami, domowymi grzankami i ziołowo-miodowym dressingiem. Taka sałatka to wspaniała propozycja, która zawiera same naturalne składniki: zdrowe sałaty, świeże pomidory, ogórki, paprykę i domowe grzanki. To lekki, ale jednocześnie pożywny posiłek, który dostarcza nam zdrowych składników odżywczych, dzięki czemu czujemy przypływ energii i dłużej nie jesteśmy głodni. To również łatwa do przygotowania potrawa, która zaskakuje swoją – mimo całej prostoty – oryginalnością. Sałatka ta zawiera wszystko, co uwielbiam: zdrowe sałaty i świeże warzywa z naszego rodzimego ogródka. Potrzebujemy:
    – kilka listków sałaty lodowej
    – kilka listków sałaty radicchio
    – 1 świeży ogórek
    – 2 dojrzałe pomidory
    – 1 papryka
    – garść grzanek (najlepiej domowych)

    Ziołowo – miodowy dressing:
    – 6 łyżek oleju rzepakowego
    – 1 ząbek czosnku
    – 1 łyżka suszonej bazylii Galeo
    – 1 łyżka suszonej natki pietruszki Galeo
    – 1 łyżka suszonego koperku Galeo
    – 2 łyżeczki miodu
    – sól morska
    – świeżo zmielony ziarnisty czarny pieprz Galeo

    Warzywa umyć. Do dużej miski dodać umyte i dobrze odsączone sałaty, pokrojonego w grubą kostkę ogórka (można ze skórką), pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę. Warzywa wymieszać delikatnie z sałatami i posypać ulubionymi grzankami. Polać ziołowo-miodowym dressingiem. Dressing: wszystkie składniki dressingu umieścić w wysokim naczyniu i zblendować blenderem na jednolity sos.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

  • Reply
    Agata Waksmundzka
    28/09/2017 at 22:59

    Żytnie ruloniki z ryżowo-nowalijkowym nadzieniem

    składniki:
    – 100g ryżu dzikiego
    – 100g białego ryżu
    – płatki suszonej papryki
    – 2 duże cebule (lub 3 średnie)
    – oliwa z oliwek
    – kiełki brokuła
    – chleb żytni chrupki z dodatkiem czosnku (ewentualnie inny rodzaj chrupkiego pieczywa)
    – przyprawy: sól morska, pieprz czarny mielony Galeo, curry Galeo, zioła prowansalskie Galeo
    – do dekoracji: natka pietruszki, rzodkiewka

    przygotowanie farszu:
    Ryż dziki oraz ryż biały gotujemy na osolonej wodzie według info z opakowania. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli. Kiedy cebula jest już podsmażona, dodajemy do niej ugotowany i odcedzony ryż, płatki suszonej papryki, dodajemy pozostałe przyprawy, kiełki brokuła i całość mieszamy podsmażając jeszcze chwilę na patelni. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ruloniki.

    przygotowanie ruloników:
    Kromki chleba chrupkiego zanurzamy na kilka sekund w ciepłym bulionie by zmiękły. Zawijamy w rulonik, wypełniamy farszem. Wierzch dekorujemy natką pietruszki, kiełkami brokuła a boczki ruloników połówkami rzodkiewek na wykałaczce. Gotowe ruloniki przekładamy do pojemniczka, który zabieramy ze sobą do pracy 🙂

    informacje dodatkowe:
    Pamiętaj! Zawsze lepiej zabrać ze sobą więcej ruloników niż zazwyczaj, ponieważ koledzy i koleżanki z pracy jedzą oczami 😉

    Pozdrawiam :)))))

  • Reply
    Marta
    28/09/2017 at 22:22

    Gdy wszyscy w pracy jedzą pizzę lub słodkie bułki, ja wyciągam swój lunchbox 🙂 Zawsze kolorowy, świeży, zdrowy i wegetariański. Z powodu braku czasu najczęściej korzystam z gotowych placków typu „tortilla”. Na nie układam świeże warzywa, ryby, sery, orzechy, nasiona-wszystko to, na co akurat mam ochotę. Tym razem przygotowałam tortille z grillowanym łososiem(z pieprzem Galeo) i z pastą z suszonych pomidorów( z majerankiem Galeo).
    Składniki(na 2 porcje):
    -2 placki tortilla
    -100 g filetów z łososia
    -cytryna
    -pieprz mielony Galeo
    -suszone pomidory( w oliwie)
    -majeranek suszony Galeo
    -czosnek
    -pestki słonecznika
    -rukola
    -pomidorki koktajlowe
    -parmezan
    -świeże figi
    Przygotowanie:
    Łososia obsypuję mielonym pieprzem Galeo i grilluję na patelni przez kilka minut z obu stron, nastepnie skrapiam go sokiem z cytryny i odstawiam do wystudzenia. Suszone pomidory miksuję z pestkami słonecznika i odrobiną czosnku na gładką masę. Dodaję suszony majeranek i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną pastą smaruję placki. Następnie układam na nich rukolę, pokrojone pomidorki, figi i cząstki łososia. Całość posypuję większymi kawałkami parmezanu. Placek składam na pół i pakuję do pudełka. Smacznego!

  • Reply
    Małgorzata
    28/09/2017 at 20:46

    Babeczki wytrawne z gotowanym indykiem

    składniki na 10 -12 sztuk

    ½ świeżej papryki czerwonej
    5 – 6 pokrojonych suszonych pomidorów
    10 oliwek przekrojonych na pół
    70 g rozpuszczonego masła (najlepiej klarowanego)
    140 ml chudego mleka
    125 – 140 g gotowanego mięsa z indyka (wykorzystałam mięso z szyi z ugotowanego rosołu)
    3 łyżki płatków gryczanych
    3 jajka
    200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Galeo
    1 łyżeczka tymianku Galeo
    ulubione pestki do posypania
    Obierz i pokrój ugotowane mięso z rosołu. Możesz wykorzystać także mięso pieczone, czy grillowanie.
    Roztop masło i pozwól, aby przestygło.
    Umytą paprykę pokrój w kostkę, pomidory suszone w paski,a w oliwki przekrój na pół.
    Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, wystudzone masło i wymieszaj.
    Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek.
    Posyp pestkami babeczki i wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez około 20 minut.
    Po upieczeniu wyłóż na kratkę i przestudź.

  • Reply
    ciotka klotka
    28/09/2017 at 20:24

    Ważną sprawą jest bym w pracy zjadła pożywnie a zarazem zdrowo. Często przygotowuje więc tortille, która u mnie wygląda jak na załączonym zdjęciu! W jej wnętrzu znajdują się: kosteczki filetu z kurczaka oprószone przyprawą do Gyrosa i Kebabu Galeo , podsmażone na oleju, oraz kawałki ogórka, pomidora, kosteczki maleńkie cebuli, wszystko delikatnie polane sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i ketchapu z dodatkiem Natki pietruszki Galeo! Palce lizać!

  • Reply
    Katarzyna
    28/09/2017 at 18:07

    Puszysty, delikatny i kolorowy – aromatyczny omlet z kabanosami i pomidorkami koktajlowymi 🙂

    Składniki:
    1. 2 kabanosy
    2. 1/2 szklanki mleka
    3. 1/2 szklanki mąki pszennej
    4. 2 jajka
    5. 3-4 pomidorki koktajlowe
    6. 2 łyżki startego sera żółtego
    7. Łyżka ziół prowansalskich Galeo
    8. Szczypta pieprzu mielonego Galeo
    9. Szczypta ostrej mielonej papryki Galeo

    1. Roztrzepujemy jajka z mlekiem i przesianą mąką na jednolitą masę. Dodajemy łyżkę startego sera żółtego, zioła prowansalskie, pieprz, ostrą paprykę i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
    2. Na omlecie układamy plastry kabanosów i pomidorków.
    3. Smażymy omlet z obu stron na złoty kolor.
    4. Usmażony omlet posypujemy startym żółtym serem.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska

  • Reply
    Katarzyna Kisiel
    28/09/2017 at 18:06

    Moja propozycja zdrowego lunchu to sałatka z czarnym ryżem jaśminowym z duszoną cukinią i papryką. Jest to mało popularny składnik w polskich domach, a świetnie zastępuje makaron w tego typu daniach na wynos 🙂 Sałatka wygrywa smakiem i łatwością przygotowania – nawet największy kulinarny amator da sobie radę 🙂

    Składniki na 2 porcje:
    – 100 g ryżu czarnego/dzikiego
    – 1 mała czerwona lub żółta papryka, a najlepiej oba rodzaje 🙂
    – 1 mała cukinia
    – 1-2 łyżki masła klarowanego
    – szczypta suszonych pomidorów
    – szczypta czarnuszki
    – szczypta czosnku w proszku Galeo
    – szczypta papryki słodkiej Galeo
    – szczypta natki pietruszki Galeo

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 25 minut . W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości, dodając w międzyczasie przyprawy. Po lekkim ostudzeniu ryżu, mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do ulubionego pojemnika. Smacznego!

  • Reply
    Karolina
    28/09/2017 at 16:47

    Ja polecam muffiny jajeczne!
    Składniki:
    jajka od szczęśliwych kurek (u nas 4 jajka)
    wybrane dodatki, np. szpinak, bekon, pomidorki, pieczarki, papryka
    sól i pieprz Galeo
    Sposób przygotowania:
    Kroimy na małe kawałki nasze dodatki.
    Rozbijamy jajka i energicznie mieszamy, aby się połączyły.
    Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, blaszkę do muffinów smarujemy tłuszczem, następnie wlewamy nasze jajeczka do formy tak, by przykrywały 80-90%. Wrzucamy nasze dodatki.
    Pieczemy przez około 20 minut.
    Gotowe

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/09/2017 at 16:51

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Ania Wilczyńska
    28/09/2017 at 09:54

    Uwielbiam przyprawy Galeo:)
    GOTOWANE NA PARZE BROKUŁY I BATATY
    Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

    składniki:
    – 1 mała główka brokuła;
    – 1-2 bataty;
    – płatki migdałowe;
    – przyprawy do smaku (w moim wypadku: pieprz ziołowy, wędzona słodka papryka, sól, cukier).

    1. Brokuły skubiemy z liści i rwiemy na takie małe kawałki jak na zdjęciu. Bataty obieramy, myjemy i kroimy w ulubiony kształt. Oba warzywa gotujemy na parze. Jeżeli nie macie przyrządu do tego, to ugotujcie je normalnie w wodzie, ale najpierw wrzućcie go gotującej się wody bataty, a po kilku minutach brokuły, które szybciej zrobią się miękkie. Po ugotowaniu wyjmijcie je z wody i posypcie lekko solą.

    2. Natomiast płatki migdałów uprażcie na suchej patelni (czyli rzućcie je na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, by się nie przypaliły, prażcie je). Do migdałów już przy wyłączonym gazie/ ogniu możecie dosypać trochę cukru – wtedy ładnie się skarmelizuje. Ja posypałam jej jeszcze wędzoną słodką papryką.

    3. Do brokułów i batatów dosypcie migdały. Co do przypraw – wedle potrzeb i smaków. Ja dodałam pieprzu ziołowego.
    Gotowe! Do pudełka i siup!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/09/2017 at 09:58

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂

  • Reply
    katarzynaM
    27/09/2017 at 17:03

    Moja kolejna propozycja na pyszny lunchbox

    -owsianka z bakaliami i miodem
    -owsiane naleśniki z masłem orzechowym i bananem
    -dowolne owoce u mnie czerwone winogrono i nektarynka

    OWSIANKA

    -250 ml mleka
    -5 łyżek płatków owsianych
    -pół łyżeczki cynamonu Galeo
    -łyżeczka cukru waniliowego Galeo
    -garść orzechów włoskich-posiekanych
    -garść ziaren słonecznika
    -garść rodzynek
    -łyżka miodu

    NALEŚNIKI OWSIANE 2 szt

    -125 ml mleka
    -2 łyżki płatków owsianych
    -1 jajko
    -2 łyżki mąki
    -pół łyżki cukru trzcinowego
    -2 banany
    -2 łyżki masła orzechowego

    DODATKOWO
    dowolne owoce

    Owsianka

    do gotującego mleka dajemy płatki owsiane,cynamon,cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut,pod koniec gotowania dodajemy orzechy,rodzynki i słonecznik -wszystko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. przekładamy do pojemnika,posypujemy wierzch ziarnami słonecznika,kilkoma rodzynkami i orzechami i polewamy leciutko miodem.

    Naleśniki

    Do mleka wsypujemy płatki i odstawiamy na 5 minut

    dodajemy mąkę,jajko,cukier trzcinowy mieszamy
    Smażymy dwa naleśniki na suchej patelni.

    Ostudzone naleśniki smarujemy masłem orzechowym,dajemy banana i zawijamy.

    Do lunchboxa proponuję dodać jeszcze owoce np winogron i nektarynkę.
    Taki zestaw da nam energię na cały dzień 🙂

  • Reply
    tamlin111
    27/09/2017 at 13:01

    Mój ukochany makaron ze szpinakiem w wersji fit 🙂

    Składniki:
    – makaron razowy
    – filet z piersi kurczaka
    – szpinak mrozony lub świeży
    – papryka czerwona
    – czosnek
    – jogurt naturalny
    – trochę oleju do smażenia
    – przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie.

    Oto moje przepyszne pudełko do pracy 🙂
    Przepis jest banalnie prosty 🙂 Potrzebujemy makaron, ja używam razowego, gotujemy go al dente. W tym czasie na patelnię wędruje olej, kiedy się podgrzeje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i paprykę. Podsypujemy przyprawą do kurczaka, papryką, solą, pieprzem i ziołami. Dusimy wszystko a następnie dodajemy szpinak. Może być świeży lub mrożony. Oczywiście jak szpinak to i czosnek 🙂 dusimy całość aż szpinak będzie dobry. Teraz czas wszystko jeszcze raz doprawić już do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i całość mieszamy z odsączonym makaronem.
    I voila, przepyszne fit danie idealne do lunchboxa gotowe.
    Zostaje tylko wcinać 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/09/2017 at 13:17

      Dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    Agata
    27/09/2017 at 11:09

    Śniadaniowe wrapy z wędzoną makrelą, świeżymi ziołami i warzywami

    Składniki
    2 pszenne lub pełnoziarniste placki tortilla
    400 g wędzonej makreli
    100 g serka śmietankowego typu feta
    4 listki zielonej sałaty
    1/2 zielonego ogórka
    1 średniej wielkości pomidor
    1/2 cebuli
    kilka listków świeżej bazylii
    1 łyżeczka tymianku GALEO
    2 plasterki cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 mała papryczka chilli
    1 ząbek czosnku
    kilka kropel sosu tabasco
    grubo mielony czarny pieprz GALEO
    przyprawy: sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie
    Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórka na plasterki, pomidora na pół plasterki. Plastry cytryny pokroić na ćwiartki.
    Papryczkę drobno posiekać, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Makrelę obrać ze skóry, pozbyć się ości. Wymieszać z drobno posiekaną papryczką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco.
    Składanie wrapa
    Placek posmarować połową serka, na jednym z brzegów ułożyć dwa liście sałaty, na to wyłożyć makrelę, następnie ogórek, pomidor, cebulę oraz pokrojoną cytrynę. Całość przyprawić grubo mielonym pieprzem oraz kilkoma listkami bazylii, posypać suszonym tymianiem. Zwijać ciasto chowając brzegi placka do środka.
    Wrapa można przekroić na pół lub pokroić na plastry grubości około 2 cm.
    Można podawać z ulubionym sosem, choć najlepiej smakują same – są dobrze przyprawione, wyraziste w smaku i bardzo smaczne.

  • Reply
    Agata
    27/09/2017 at 11:01

    Drożdżowe bułeczki nadziane warzywami

    Pulchne, aromatyczne, ziołowe drożdżowe bułeczki wypełnione ulubionymi warzywami. Kolorowe, smaczne, szybkie w przygotowaniu. Długo zachowują świeżość, a różnorodność dodatków pozwoli codziennie na inne drugie śniadanie w pracy.

    Składniki
    • 50 g świeżych drożdzy
    • 1 płaska łyżka cukru
    • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki
    • 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego o neutralnym smaku)
    • 300 g dowolnego pasztetu
    • 1 płaska łyżka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu GALEO
    • dodatki: po 1 łyżce czosnku niedźwiedziego GALEO, słodkiej papryki GALEO, czosnku granulowanego GALEO

    Dodatki:
    1 średniej wielkości papryka
    2 garście szpinaku
    5-6 sztuk pieczarek
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany GALEO, słodka papryka GALEO

    Przygotowanie
    Zrobić zaczyn: w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, zasypać cukrem i 2 łyżkami mąki, Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce za 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
    W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać pasztet, olej, przyprawy (sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, granulowany, papryka). Wlać zaczyn i wyrabiać ciasto robotem z hakiem lub ręcznie, najpierw łyżką mieszając wszystkie składniki, następnie przełożyć na blat i zagniatać rękami około 5-7 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, w razie klejenia się do rąk podsypać lekko mąką.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte bawełnianą ściereczką na 30 minut.
    Po wyrośnięciu ciasto odgazować, przełożyć na blat, podyspując lekko mąką wałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać duże kółka, lekko rozciągnąć w palcach i ułożyć w formie do muffinów (niczym nie wysmarowanej). Uzupełnioną formę odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.
    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, góra i dół. Piec 15-20 minut na złoty kolor.
    Bułeczki mocno wyrosną, po upieczeniu będą chrupkie z zewnątrz i pulchne w środku.

    Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Szpinak opłukać porwać w rękach.
    Pieczarki poddusić na suchej patelni, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką do smaku. Szpinak posypać przyprawami.
    Na upieczone bułeczki nakładać przygotowane warzywa w dowolnej ilości i kombinacji.
    Można podawać z ulubionymi sosami.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      27/09/2017 at 11:06

      Dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    katarzynaM
    26/09/2017 at 15:25

    Mój pomysł na pyszny lunchbox
    -makaronowa sałatka z kurczakiem i warzywami
    -gotowana fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
    -owoce

    SKŁADNIKI

    SAŁATKA

    -100g makaronu świderki
    -4 łyżki kukurydzy
    -pół marchewki
    -kawałek cukini
    -kawałek piersi z kurczaka
    -szczypta soli
    -pieprz Galeo do smaku
    -przyprawa Galeo do sałatek-do smaku
    -posiekany szczypiorek -łyżeczka
    -łyżka masła

    FASOLKA

    -100g fasolki szparagowej
    -szczypta soli
    -2 łyżeczki masła
    -pół łyżki bułki tartej

    DODATKOWO

    dowolne owoce u mnie banan i jabłko 🙂

    Makaron gotujemy.
    Marchew kroimy w małe słupki,cukinię w dużą kostkę.
    Na maśle podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną na małe kawałki,dodajemy marchew,cukinię,kukurydzę oraz przyprawę Galeo i wszystko podduszamy do miękkości. Ściągamy z ognia,dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy szczypiorek.

    Fasolkę gotujemy do miękkości z solą,odcedzamy z wody,masło rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą i mieszamy,dodajemy fasolkę i mieszamy by była w bułce tartej.

    Do zestawu proponuję owoce-u mnie banan i jabłko 🙂

  • Reply
    Magda
    24/09/2017 at 05:51

    Kulki z kaszy jaglanej na liściach sałaty

    Składniki
    kasza jaglana sucha – 3/4 szklanki
    jabłko – 1 średnie
    siemię lniane zmielone – 2 łyżki
    mak – 1/2 szklanki
    ksylitol – 2 łyżeczki
    rodzynki – 2 łyżki
    woda – 2 szklanki
    sól – szczypta
    pół łyżeczki przyprawy do gyrosa Galeo
    pół łyżeczki curry Galeo
    prażony słonecznik – ok. 2 łyżek
    orzechy włoskie, laskowe lub migdały – 1 garść
    Sposób przygotowania
    Kaszę jaglaną prażę w garnku o grubym dnie i dokładnie płuczę kilka razy
    Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach
    Mak mielę w młynku do kawy
    Kaszę, jabłko, mak i rodzynki wkładam do garnka, solę szczyptą soli, dodaję ksylitol
    Wszystkie składniki mieszam, zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem na malutkim ogniu 20 min.
    Siemię lniane i zalewam 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszam i odstawiam na chwilę
    Kiedy kasza z dodatkami się ugotuje, zestawiam ją z ognia, i czekam aby przestygła kilka minut
    Dodaję siemię lniane i mieszam wszystko
    Blenduję ok. połowy otrzymanej masy (wtedy kulki lepiej się lepią, ale bez blendowania też wychodzą
    Dodaję posiekane orzechy, mieszam wszystko i formuję kulki , obtaczam w uprażonych pestkach słonecznika

  • Reply
    katarzynaM
    23/09/2017 at 19:17

    Pyszne energetyczne batoniki

    -2 banany
    -5 łyżek miodu
    -1,5 szkl płatków owsianych górskich
    -0,5 szkl płatków kukurydzianych
    -2 garście ziaren słonecznika
    -1 płaska łyżka cukru
    -trochę zmielonych orzeszków ziemnych lub włoskich
    -2,5 łyżki mąki

    Banany miksujemy w blenderze na masę, dodajemy resztę składników.Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, i dajemy do niej masę.
    Dokładnie dociskamy i wyrównujemy.Pieczemy 35-40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
    Wyciągamy z blaszki, i studzimy.Następnie kroimy bardzo ostrym nożem na batoniki.

  • Reply
    katarzynaM
    23/09/2017 at 19:12

    domowa tortilla z dodatkami i sosem czosnkowym

    SKŁADNIKI:

    TORTILLA * z podanych składników wychodzi około 10 dużych tortilli

    -0,5 kg mąki pszennej
    -100g masła
    -łyżeczka soli
    -3/4 szkl gorącej-wrzącej wody

    Do mąki dodajemy smalec, i przecieramy palcami.
    dodajemy sól i wodę i zagniatamy ciasto .Odkładamy na 15 minut do lodówki i urywamy po małym kawałku,wałkujemy na cienki placek i smażymy na suchej rozgrzanej patelni.

    SOS CZOSNKOWY

    -1 duży jogurt naturalny
    -3 ząbki czosnku
    -pieprz Galeo
    -4 łyżki ketchupu
    Składniki sosu mieszamy ze sobą,czosnek przepuszczamy przez praskę.

    DODATKI

    -0,5 kg fileta z kurczaka
    -przyprawa do gyros Galeo
    -ogórki
    -pomidory

    Mięso kroimy w kostkę,smażymy z przyprawą gyros.

    Pomidory i ogórki koimy w kostkę

    Na tortillę dajemy pokrojone pomidory i ogórki i mięso-całość polewamy sosem czosnkowym .Zawijamy w folię aluminiową i pakujemy do pracy

  • Reply
    katarzynaM
    23/09/2017 at 19:02

    Placuszki na maślance z serem żółtym

    SKŁADNIKI

    250 ml maślanki
    łyżeczka soli- płaska
    łyżeczka cukru
    pół łyżeczki sody
    szczypta pieprzu
    125g sera żółtego startego na dużych oczkach
    mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki)

    Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na małe kawałki,wałkujemy na około 4 mm i smażymy na złoty kolor .
    Pyszne,sycące i idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Reply
    Emilia
    22/09/2017 at 23:53

    Moja propozycja na smaczny i kolorowy lunch box do pracy to sałatka z kawałkami wędzonego indyka, grillowaną cukinią, pieczonymi ziemniakami i salsą pomidorową. Proporcje składników należy traktować orientacyjnie, gdyż w kuchni często robię wszystko „na oko” zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawianie ;), tylko w kwestii pieczenia ciast trzymam się ściśle receptur.

    Składniki:
    – 5-6 liści sałaty rzymskiej
    – 1 mała cukinia
    – 75-100g wędzonego filetu z indyka
    – garść pomidorków koktajlowych
    – połowa małej cebuli czerwonej
    – kilka listków świeżej bazylii
    – świeży szczypiorek
    – 2 średnie ziemniaki
    – 1 łyżka majonezu
    – 2 łyżki jogurtu naturalnego
    – 1 łyżeczka musztardy Dijon
    – ok. 3 łyżek oleju
    – 1 łyżeczka Parmezanu lub Grana Padano
    – 1 ząbek czosnku
    – sól
    – pieprz czarny mielony Galeo
    – pół łyżeczki suszonego tymianku Galeo
    – pół łyżeczki suszonej bazylii Galeo
    – łyżeczka suszonego oregano Galeo
    – pół łyżeczki słodkiej papryki Galeo
    – pół łyżeczki przyprawa curry Galeo

    Przygotowanie:
    Wszystkie warzywa, świeże zioła myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek kroimy drobno, mieszamy ze sobą i dodajemy pokrojony filet z indyka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki bądź inne mniejsze kawałki i przekładamy do oddzielnej miseczki. Następnie oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką, polewamy 1 łyżką oleju i mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.

    Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, czerwoną cebulę kroimy w pióra, przekładamy do wspólnej miseczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki oleju i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy świeżej drobno posiekanej bazylii.

    Cukinie kroimy w plasterki o grubości ok. 3mm, pędzelkiem smarujemy je olejem, oprószamy solą oraz suszonym oregano. Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy talarki z dwóch stron.

    Sos przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, jogurt naturalny, musztardę Dijon, 1 łyżeczkę oleju, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę 1 mały ząbek czosnku i pół łyżeczki curry. Na koniec do sosu dodajemy 1 łyżeczkę startego parmezanu (lub Grana Padano).

    Tak przygotowane składniki sałatki przekładamy osobno do przegródek lunch box’a i zabieramy do pracy. Wszystko łączymy dopiero przed spożyciem, przy czym najpierw łączymy mieszankę sałaty, szczypiorku i indyka z sosem a dopiero później dodajemy pozostałe składniki, tj. pieczone ziemniaki, grillowana cukinię i salsę pomidorową.

  • Reply
    Ola Mach
    22/09/2017 at 07:59

    Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami

    Składniki – 2 porcje:
    Kasza kuskus – 100g
    Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek
    Marchew – 1 sztuka
    Seler – ¼ sztuki
    Papryka czerwona – 1 sztuka
    Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka
    Pierś z kurczaka – 200g
    Szpinak – 2 garście
    Granat
    Jogurt naturalny – 3 łyżki
    Przyprawa do kurczaka Galeo
    Suszone oregano, bazylia, tymianek Galeo
    Oliwa z oliwek – 3 łyżki

    Sos:
    Oliwa z oliwek – 2 łyżki
    Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki

    Wykonanie:
    Kaszę kuskus gotujemy na parze lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż wchłonie całą wodę. Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku.
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i jogurcie naturalnym.
    Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, paprykę) obieramy ze skóry (z wyjątkiem papryki) i kroimy w równą kostkę. Mieszamy z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej.
    W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki.
    Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły).

  • Reply
    Ola Mach
    22/09/2017 at 07:57

    Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami

    Składniki – 2 porcje:

    Pstrąg wędzony – 1 tuszka
    Kasza bulgur – 100g
    Rzodkiewki – 6 sztuk
    Pistacje – ½ szklanki
    Cukinia – ½ sztuki
    Olej szczypiorkowy – 2-3 łyżki
    Oliwa z oliwek – 1 łyżka
    Sól, pieprz Galeo

    Wykonanie:

    Kaszę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki i cukinię myjemy, kroimy w kostkę i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy. Do kaszy dodajemy też pstrąga (w kawałkach) i posiekane pistacje. Całość doprawiamy do smaku i mocno skrapiamy olejem szczypiorkowym.

  • Reply
    Ola Mach
    22/09/2017 at 07:55

    Sałatka z komosy ryżowej i soczewicy

    Składniki:
    Czerwona soczewica – 100g
    Komos ryżowa – 100g
    Pomidorki koktajlowe – 250g
    Papryka czerwona – 1 sztuka
    Groszek konserwowy – 100g
    Oliwa z oliwek – 1 łyżka
    Kurkuma Galeo,
    sól, pieprz Galeo,
    czarnuszka

    Wykonanie:

    Komosę ryżową i czerwoną soczewicę gotujemy z dodatkiem kurkumy.
    Ugotowaną soczewicę mieszamy z komosą ryżową, groszkiem, pokrojonymi pomidorkami i papryką. Całość mieszamy z oliwą z oliwek i czarnuszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Reply
    Ola Mach
    22/09/2017 at 07:53

    Sałatka z bobem, łososiem i awokado

    Składniki – 2 porcje:

    Sałat zielona – 2 garści
    Awokado – 1 sztuka
    Łosoś wędzony – 200g
    Bób pieczony lub ugotowany – 200g
    Werbena cytrynowa – kilka listków
    Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
    Sok z 1/2 cytryny
    Miód – 1 łyżka
    Sól, pieprz Galeo

    Wykonanie:

    Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania (w osolonej wodzie) lub upieczenia (w 200 stopniach) bobu, a następnie obrania go ze skórki.
    W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia i bób. Do sałatki dodajemy liście werbeny cytrynowej, sól i pieprz. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/09/2017 at 10:15

      Dziękuję za zgłoszenia! 🙂

  • Reply
    Jakub
    18/09/2017 at 10:38

    Moje danie, które sprawdzi się idealnie do lunchboxa to frittata. Jest zdrowe i kolorowe, ale ma także dodatkową zaletę – pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Możemy do niej dodać to, co akurat mamy w lodówce. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy pokroić składniki, dodać je do miski, dobrze wymieszać, aby ciasto się napowietrzyło, potem wlać do formy i piec kilkanaście minut. Jeżeli macie patelnię, które możecie włożyć do piekarnika to polecam użyć tak jak ja to zrobiłem. Jeśli nie to każda forma do ciasta się nada, ale pamiętajcie o papierze lub natłuszczeniu dna i ścianek (chyba, że to forma silikonowa :)).

    Składniki, których potrzebujecie (przykładowe dla dwóch osób, do dowolnej modyfikacji w zależności od zawartości lodówki):

    -5 jajek
    -1/3 szklanki mąki
    -pół cebuli
    -pomidor
    -sól
    -pieprz czary Galeo
    -pół szklanki mleka
    -sos sojowy (łyżka)
    -1 marchewka
    -2 plasterki sera żółtego
    -zioła prowansalskie Galeo

    Składniki kroimy na drobne kawałki, mieszamy i napowietrzamy ciasto trzepaczką, Pieczemy i zajadamy. Gotowe jest w kilka minut. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni. Omlet powinien lekko wyrosną, ale jeśli opadnie po wyjęciu nie przejmujcie się 🙂 Można zjeść samego, ale doskonale pasuje do niego majonez, pesto zielone czy tabasco.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/09/2017 at 10:44

      Dziękuję Jakub za zgłoszenie 🙂

      • Reply
        Jakub
        18/09/2017 at 16:18

        Cała przyjemność po mojej stronie! 🙂

  • Reply
    Madzia
    15/09/2017 at 21:17

    Mój pomysł na zdrowy lunchbox – meksykańskie burgery z fasoli. 🙂 Bardzo zdrowe, sycące i przede wszystkim pyszne! Mogą z powodzeniem zastąpić mięso na obiad – czasami jemy go niestety za dużo i warto zamienić je od czasu do czasu na warzywa strączkowe 🙂 W dodatku burgery są łatwe do przygotowania i praktyczne, by zapakować je w pojemnik. Po prostu lunch idealny!
    Składniki na 9 dużych sztuk:
    – 2 puszki czerwonej fasoli
    – 4 łyżki bułki tartej
    – 2 jajka
    – 1 cebula
    – ząbek czosnku
    – sól pieprz
    – przyprawy Galeo: kmin rzymski, słodka papryka, czosnek w proszku, oregano, pieprz cayenne
    – do podania: kasza pęczak, surówka (marchew, kapusta pekińska, pietruszka) oraz sos czosnkowy (na bazie beszamelu, doprawiony dużą ilością czosnku)
    Cebulę i czosnek siekamy. Wrzucamy do odsączonej fasoli, dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wilgotnymi dłońmi formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z dowolnymi dodatkami lub po prostu wrzucamy do lunchboxa 🙂 Smacznego!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/09/2017 at 21:22

      Dziękuję za zgłoszenie ☺️

  • Reply
    Justyna
    15/09/2017 at 14:13

    Zdrowy i kolorowy lunch jak i zdrowe posiłki na codzień to w moim życiu podstawa.
    Dzisiaj proponuję łososia z pieczonymi pikantnymi warzywami i „frytkami” z cukini.

    Składniki
    1szt fileta z łososia
    1 czerwonej cebula
    1 mała czerwona papryka
    5 różyczek brokuła
    5 różyczek kalafiora
    1 średnia cukinia
    1 Jajko
    1/2 szklanki mąki ryżowej
    3 ząbki czosnku
    Olej rzepakowy do marynaty okolo 1,5 łyżki
    Sól do smaku
    Szczypta pieprzu mielonego galeo
    Szczypta koperku i pietruszki galeo
    Szczypta przyprawy do ryb cytrynowej galeo
    Szczypta pieprzu cayenne i slodkiej papryki galeo.
    Szczypta ziół peowansalskich i czosnku granulowanego galeo
    1/3 cytryny

    Przygotowanie :
    Marynata do łososia: sól, ząbki czosnku, sok z cytryny, polowa Oleju, pieprz czarny, przyprawa do ryb cytrynowa. Marynujemy minimum 1h. Nastepnie oczyszczamy rybkę z kawałkow marynaty i Pieczemy w piekarniku 15-20 min na papierze do pieczenia w 180 stopniach.

    Warzywa poza cukinią kroimy na kawałki, dodajemy pozostaly olej, czosnek granulowany,pieprz cayenne, słodka papryke i sol. Pieczemy okolo 15 min w 200 stopniach.

    Cukinie kroimy na kształt frytek, obtaczamy w jajku z solą i ziolami prowansalskimi, a nastepnie w mące ryżowej. Pieczemy na blasze w 220 stopniach do czasu az nie stanie się chrupiaca na zewnatrz i miekka w srodku.

    Całość świetne smakuje na ciepło jak i na zimno. 1 warunek czy to lunchbox czy nie u mnie i tak całość ląduje ostatecznie na talerzu 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/09/2017 at 14:31

      Dziękuję za zgłoszenie 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top