Obiady

Kotleciki z jajek i cukinii

Kotleciki z jajek i cukinii z cebulą to mój pomysł na sycące i smaczne danie do pracy. Przygotowałam je z ugotowanych jajek, startej cukinii, posiekanej cebulki oraz bułki kajzerki.


Kotleciki z jajek i cukinii z zewnątrz są chrupiące, a w środku delikatne. Skoro sezon na cukinię trwa, spróbujcie ich koniecznie. Z powodzeniem można je podawać tak samo jak kotlety mielone, z ziemniakami i dodatkami.


Lubię przygotowywać takie kotleciki z tego względu, że są proste i właściwie można zrobić je ze wszystkiego 🙂 Dodatkowo, smakują tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Można łatwo zabrać je też do pracy i odgrzać w mikrofali. Do kotlecików możecie śmiało  podawać także ulubione sosy czy śmietanę, posypywać je szczypiorem czy koperkiem – według uznania. Mi odpowiada każda wersja 🙂 Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy na kotleciki jajeczne, chętnie je przygotuję. Zostawiajcie je w komentarzu, a kolejny przepis będzie naszym wspólnym dziełem 🙂


Zobacz też:

Placuszki z dyni

Placuszki z kalafiora

Przepis na kotleciki z jajek i cukinii

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 300 g oczyszczonej cukinii
  • 4 jajka na twardo
  • kajzerka
  • mała cebula
  • bułka tarta
  • jajko surowe
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

1

Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy ją na tarce. Solimy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby cukinia puściła wodę. Następnie dokładnie ja odsączamy.

2

Jajka na twardo kroimy w drobną kostkę i to samo robimy z cebulką.

3

Kajzerkę namaczamy w kilku łyżkach wody, aby rozmiękła. Gdy zmięknie rwiemy ją na drobno.

4

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę, dodajemy surowe jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Baby Zaba
    16/11/2017 at 08:50

    Wczoraj wyprobowalam przepis. Niestety niewiele z tego wyszlo, gdyz mimo odsaczenia cukinii masa byla tak wilgotna, ze konieczne bylo dodanie wiele bulki tartej, zeby sie dalo kotlecika ulepic. To pozbawilo je kompletnie smaku i zredukowalo do kawalka kartonu. Mysle, ze informacja w jaki sposob najlepiej odsaczyc cukinie bylaby ardzo pomocna. Poza tym pomysl wydaje sie byc bardzo smaczny.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/11/2017 at 11:40

      Dziękuję za informację, kolejnym razem kiedy będę robić kotleciki jeszcze raz dokładnie spisze etap przygotowywania.

  • Reply
    Ewelina
    08/09/2017 at 09:59

    Super przepis 🙂 Ja przygotowałam kiedyś takie kotleciki z kalafiora i wyszły genialne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/09/2017 at 10:17

      Dziękuję 🙂 Z kalafiorem też chętnie przygotuję 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top