Obiady

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, ale kochają pomidory. Zapiekłam je razem z serem mozzarella i posypałam koperkiem.

Przepis na pulpety wergetariańskie

Drukuj przepis
Porcji: 20 klopsików Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 500g "mięsa" mielonego Be Vege
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 125g sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • koperek
  • olej do smażenia

Przepis

1

Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera.

2

Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania.

3

Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut.

4

Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami.

Porady

Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top