Obiady/ Wielkanoc

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku, czyli jajka zawinięte w mięso mielone to topowe danie kuchni brytyjskiej. Scotch egg są popularną przekąską spożywaną szczególnie na zimno. Mimo wszystko, dla mnie wersja na ciepło jest zdecydowanie lepsza. Jajka po szkocku powinno się smażyć w głębokim tłuszczu, jednak postanowiłam je nieco odchudzić i upiekłam w piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha!

Przepis na jajka po szkocku

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 małe jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki do ozdoby

Przepis

1

Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.

2

Czosnek oraz szalotkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do mięsa mielonego.

3

Całość dokładnie mieszamy i dodajemy kolejno sól, pieprz i musztardę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta możemy do niej dodać jedno surowe jajko. Musi być elastyczna, aby łatwo było zawinąć w nią jajka.

4

Mięso mielone dzielimy na cztery części. Z każdej części "rozbijamy" placek i na środek każdego kładziemy całe jajko, po czym oblepiamy je mięsem, formując kulki, niczym kotlety mielone.

5

Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy w 180 stopniach prze 40 minut.

 

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top