Obiady/ Wypieki

Domowe burgery wieprzowo-wołowe

4/5 - (3 )
Udało się zrobić domowe burgery wieprzowo-wołowe od A do Z. Przyznam, że są bardzo smaczne i chyba częściej będę preferować domowe, niż te kupowane na mieście. Tutaj przede wszystkim mamy gwarancję, że nie zaszkodzą, bo przecież wiemy co wkładamy do bułki 🙂
Koszt jednego domowego burgera to kilka złotych. Koniecznie zróbcie je na obiad – i koniecznie upieczcie bułeczki!


Zobaczcie też: Fit burger wołowy


Bułeczki
– szklanka mleka
– 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
– 1,5 łyżki cukru
– łyżeczka soli
– łyżeczka drożdży
– jajko
– 3 szklanki mąki
– sezam
– żółtko
– łyżka mleka
Z bułkami nie chciałam ryzykować i robić eksperymentów, posiliłam się przepisem z White Plate, jednak zamiast wody i mleka w proszku użyłam mleka.
Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (wyjdzie nam około 8). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180-200 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie 🙂


 Kotlety
– 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
– posiekana drobno mała cebulka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego – ponoć są delikatniejsze
– posiekany drobno ząbek czosnku
– żółtko
– sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kotlety. Grillujemy w piekarniku na funkcji grill, chociaż można też wysmażyć na patelni. Jeżeli się dobrze zrumienią, oznacza, że są gotowe.
 
Dodatki
– sałata
– bekon – podsmażony na patelni
– plaster sera Gouda
– pomidor
– cebula
– sos (łyżka musztardy, majonezu, ketchupu i pół łyżeczki sosu pikantnego chilli)

burgery burgery2

  
    

Może ci się spodobać

13 komentarzy

  • Reply
    Marek Gie
    05/01/2015 at 17:24

    Zainspirowałaś mnie. Dziś będzie tak wyglądać moja kolacja 😉

  • Reply
    Anonymous
    07/06/2014 at 13:10

    a mozna tez przez maszynke puscic kabanosy smakowe np maestro i wtedy wzbogacony smak ma nasz burger 😉

  • Reply
    Anonymous
    20/05/2014 at 19:36

    super smak,a el ja wole meisko sam zmielic, wolowe oczywiscie i do tego boczus zmielic, osttanio probowalem ten na wage wedozny od kani byl ok, no i wtey hamburgey sa tez super, kotlet jest delikatniejszy:)

    • Reply
      Anonymous
      20/06/2014 at 14:49

      a jaki boczek dodajesz? zwykly czy ten bez e? bo wnm ktory moze byc lepszy… czy nie ma roznicy?

    • Reply
      Anonymous
      22/06/2014 at 18:04

      myślę że nie będzie różnicy.. tzn jeżeli nie chcesz chemii…wolisz na zdrowo to lepszy będzie „Bez E” 😉 ale to moje zdanie 🙂

    • Reply
      Anonymous
      06/07/2014 at 17:29

      ja mam takie samo zdanie. ostatnio ludzie zacxzynaja sie opamietywac i patrza na sklad wybierajac to co zdrowsze

  • Reply
    Agnes Ka
    26/08/2013 at 16:19

    Ajajaj! Dałabym się pociąć za takiego! Piekne zdjęcia!

    Pozdrawiam

    kozafit.blogspot.com

  • Reply
    Agnes Ka
    26/08/2013 at 16:18

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    22/08/2013 at 05:20

    5 😉 rzeczywiście zapomniałam napisać

  • Reply
    kasiencja
    19/08/2013 at 12:07

    uwieeelbiam <3

    z podanej porcji ciasta wyszło Ci 8 bułeczek, a z 0,5kg mięsa ile zrobiłaś burgerów? :>

  • Reply
    Lovelykate
    18/08/2013 at 11:41

    Ja burgerów nie jem na mieście, ale przyznam się, że takiego domowego chętnie bym zjadła 😉

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top