Makarony/ Obiady

Makaron z kurkami i masłem truflowym

Kurki kojarzą mi się z wakacjami na wsi, kiedy podczas pobytu u babci chodziłam do lasu w ich poszukiwaniu. Pamiętam ten smak i zapach kurkowej zupy, który niósł się po domu, smak makaronu z kurkami mojej mamy… Dziś jednak postanowiłam przygotować coś swojego. Chciałam wykorzystać zapasy masła truflowego, które idealnie nadaję się do makaronu i grzybów.
Składniki (2 porcje)
– 100g kurek
– mała cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki masła truflowego
– kilka listków bazylii
-olej do smażenia
– sól i pieprz
– makaron
Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na sporym ogniu. Po zeszkleniu dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy je do momentu, aż wyparuje z nich woda (około 15 minut). Dodajemy masło truflowe, sól, pieprz do smaku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ugotowany już makaron, dodajemy posiekaną bazylię i… danie gotowe 🙂
 

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Tanie noclegi nad morzem
    26/07/2013 at 05:21

    To coś dla mnie :D. Uwielbiam kurki i świetnie też widzę wyglądają z makaronem. Muszę spróbować. Dzięki.

     
  • Reply
    JoannaD
    23/07/2013 at 17:46

    rewelacja:)

     
  • Reply
    Maggie
    23/07/2013 at 16:21

    U mnie o maslo truflowe byloby pewnie latwiej niz o kurki 😛
    A szkoda, bo bardzo lubie ich smak.

     
  • Reply
    Ola
    23/07/2013 at 11:55

    skąd masło truflowe?
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      23/07/2013 at 12:05

      Dostałam z Francji, ale w dobrych delikatesach też pewnie znajdziesz, ewentualnie oliwa truflowa 🙂

       
  • Reply
    Justyna Bąk
    23/07/2013 at 09:56

    wygląda bardzo smacznie:)

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top