Dania bez mięsa/ Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

3.9/5 - (18 )
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami to szybki sposób na obiad. Zajadałam się nią jak dziecko! Potrawa jest dowodem na to, że danie bezmięsne może być równie smaczne. Pyszna na ciepło, jak i zimno 🙂

Składniki na farsz

  • paczka mrożonego szpinaku lub świeżego
  • pół kartonika sera typu feta
  • duży pomidor bądź kilka małych
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka

Składniki na ciasto

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/3 kostki masła ( kostki 200g)
  • szczypta soli

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę (25cm) i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.

Znakomita na ciepło, jak i zimno. Szczególnie polecam!

tarta ze szpinakiem i serem feta

 

  
    

Może ci się spodobać

109 komentarzy

  • Reply
    Yummy
    29/05/2022 at 19:11

    Jak zawsze pycha, nie pierwszy raz robiłam ale chciałam się podzielić końcowym rezultatem. Super przepis. Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/06/2022 at 20:03

      dziękuję za opinię 🙂 NA zdrowie i pozdrawiam ciepło!

  • Reply
    AlexGG
    04/09/2021 at 00:12

    Mistrzostwo! Uwielbiam przepisy takie jak ten- proste, szybkie, smaczne i efektowne. Do tarty dodałam jeszcze kurczaka i mozarellę. Wyszła mega! Zniknęła w 5 minut.

  • Reply
    Kasia
    15/10/2019 at 15:48

    Dzień dobry. Mam pytanie w jakiej formie podsmażamy czosnek? I co w przypadku gdy mamy świeży szpinak?

    Pozdrawiam,

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/10/2019 at 21:20

      Czosnek siekam, gdy szpinak jest świeży postępuj tak samo, podsmażaj na patelni, aż straci objętość 🙂

  • Reply
    Justyna Mróz
    18/08/2019 at 17:42

    Im bardziej zagłębiam się w Twojego bloga tym lepsze przepisy widzę 😀

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/08/2019 at 20:28

      Dziękuje 😉

  • Reply
    Sławek
    10/12/2018 at 20:10

    Droga Bazylio!
    Bardzo dziękuję za nowy przepis do mojego kuchennego repertuaru. Prosty, smaczny i tarta zniknęła tak szybko, że nawet nie zdążyłem zrobić jej zdjęcia;-)
    Muszę tylko dopracować proporcje ciasta z użyciem mąki bezglutenowej – ciasto nie „kleiło” mi się dobrze i musiałem je uratować dodatkową odrobiną masła.
    Cieszę się, że nie podajesz się za nieomylnego kulinarnego guru, tylko dzielisz tym, co gotujesz z przyjemnością.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/12/2018 at 22:09

      Sławku! Niezwykle przyjemnie czyta się takie komentarze. Bardzo mi miło, że wykorzystałeś mój przepis, mimo tego, że (jak przypuszczam) jednak szukałeś przepisu bezglutenowego 🙂 Mam nadzieję, że kolejnym razem dopracujesz swój przepis na ciasto. Nawiązując do ostatniego zdania Twojego komentarza – uważam, że w życiu trzeba być po prostu sobą, nie kreować czegoś/kogoś, czego nie jest się do końca pewnym – w końcu moje gotowanie zaczęło się od prób i błędów, i w sumie tak pozostało. Gotuję to, co jem na co dzień i zachęcam do eksperymentów, bo w końcu kuchnia to nie matematyka (której nie znoszę!) 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Ula
    03/09/2018 at 21:38

    To również mój debiut, jeżeli chodzi o tarty. Moją modyfikacją jest dodanie 3-4 pieczarek uduszonych z ćwierć cebuli z dodatkiem soli i pieprzu. Reszta kropka w kropkę z przepisem. Zawsze zachwyca. Dziękuję za inspirację.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/09/2018 at 22:53

      Na zdrowie 😉 I zapraszam po kolejne przepisy! Kolejnym razem także dodam pieczarki 🙂

  • Reply
    corner
    12/07/2018 at 15:30

    Robię ją już drugi raz. Za pierwszym bardzo mi smakowała. Do ciasta daję połowę mąki pełnoziarnistej, a dzisiaj dodałem jeszcze nasion chia. Ciekawe jak to wyjdzie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/07/2018 at 10:36

      I jak wyszło?

  • Reply
    Gosia
    07/05/2018 at 11:07

    Czy mogę użyć ciasta francuskiego?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/05/2018 at 11:17

      Obawiam się, że nadzienie jest zbyt ciężkie i nie wiem czy ciasto francuskie się dobrze dopiecze, rekomenduję na tym cieście z przepisu 😉

  • Reply
    MagTrz
    13/01/2018 at 11:26

    Mam pytanie, chciałbym zrobić tą tartę ale w naczyniu z IKEA (29 cm) jakie zrobić proporcje na ciasto?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/01/2018 at 20:12

      dodałabym odrobinę więcej mąki i masła 🙂

  • Reply
    Hania z HAART.pl
    11/12/2017 at 21:41

    Kusi mnie ta tarta. Już nawet sprawdziłam czy na pewno mam śmietanę 🙂 Mam! Jest szansa, że jutro tarta będzie u mnie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/12/2017 at 10:55

      Dużo pozytywnych opinii to znak, że smakuje 🙂 Zachęcam Cię do przygotowania 😉

  • Reply
    Megi_Grabo
    20/11/2017 at 08:15

    PYSZKA – zrobiłam na pełnoziarnistym spodzie – smaczna i zdrowa

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/11/2017 at 17:31

      Dziękuję za opinię i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    podpis
    04/09/2017 at 20:39

    przepis fajny, ale to nie tarta tylko quiche 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/09/2017 at 09:57

      To tarta wytrawna 🙂

  • Reply
    Zaneta
    02/06/2017 at 11:16

    Moge przygotować ja dzień wcześniej i zapiec dopiero następnego dnia?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      02/06/2017 at 11:35

      Na Twoim miejscu przygotowałabym sobie dzień wcześniej jedynie ciasto i go podpiekła, a kolejnego dnia przed zapiekaniem dodała resztę składników 🙂

  • Reply
    Dominika
    19/05/2017 at 13:12

    Jest pyszna. Robiłam ją wielokrotnie. Nawet udało mi się zrobić wersję dla alergika czyli bez masła jajka śmietany i wyszła też BOSKO 😊

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/05/2017 at 20:19

      Super! 🙂 Dziękuję za opinię!

  • Reply
    Jolanta Golonka
    06/05/2017 at 20:26

    polecam! przepis prosty i pyszne danie!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/05/2017 at 10:17

      Dziękuję – cieszę się, że Ci posmakowało 🙂

  • Reply
    Monikaq
    24/04/2017 at 14:54

    Za moment wychodzi z pieca, nie moge juz sie doczekac bo pachnie w calym domu – zaraz mi sie sasiedzi zbiegną 🙂 dzięki za przepis! Tarta doprowadziła mnje na Twój blog, ale już widzę, że ja tu zostaję 😀
    P.s. robiąc ciasto rozpuszczam maslo – czy to zle i niezgodnie ze sztuką? Za kazdym razem wychodzi w sam raz, schładzam ne tylko przed zagnieceniem no i trzymam pozniej 40min w lodowce.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/04/2017 at 15:04

      Cieszę się! Chętnie zobaczę zdjęcie i wrzucę je na Facebooka 🙂 Smacznego! Co do ciasta, z założenia kruche ciasto robi się z zimnego masła, ale jak wychodzi Ci fajne z rozpuszczonego… to chyba może tak być 😉

  • Reply
    Ana
    09/03/2017 at 22:49

    Pysznie bylo zjeść tartę z Twojego przepisu.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/03/2017 at 11:46

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Sama nabrałam na nią ochoty, bo daaawno nie robiłam, ale… przekonałaś mnie do tego 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Aniela
    06/01/2017 at 13:46

    Zdecydowanie za malo masla na podana ilosc mąki, przez co skladniki nie chca sie polaczyc. Tarta w smaku dobra, chociaz nie porywa.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/01/2017 at 16:01

      Kwestia gustu 🙂

    • Reply
      Zietekatarzyna
      02/03/2017 at 18:16

      To zależy o jakiej kostce masła mowa, 200g, 250g, 400g wtedy 1/3 robi różnicę

      • Reply
        Kasia Nowakowska
        03/03/2017 at 10:13

        standardowa, 200 g 🙂

  • Reply
    Aga
    03/01/2017 at 13:05

    Zawsze korzystam z tego przepisu na ciasto, ale za każdym razem delikatnie modyfikuje skladniki nadzienia. Za każdym razem wychodzi wyśmienita 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      08/01/2017 at 16:01

      Spróbuj połączenia pora z kiełbaską 🙂

      • Reply
        Aga
        12/02/2017 at 20:45

        Może kiedyś 🙂 Ja polecam połaczenie sera feta+lazur+ mozarella z żurawiną

  • Reply
    Monika
    30/12/2016 at 17:55

    Na jaką średnicę formy są podane składniki? Proszę o szybka odpowiedź i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Gwiazdeczka
    29/12/2016 at 12:28

    przepis na stałe zagościł w domu z okazji i bez okazji 🙂

  • Reply
    Agata Białek
    16/12/2016 at 13:17

    Właśnie zrobiłam. Za chwilę wyciągam z pieca! Dziękuję za przepis! Już pięknie pachnie!

  • Reply
    Iza
    12/12/2016 at 14:44

    Mi nie zasmakowala ale to przez szpinak bo go nie lubię…

  • Reply
    Smak Projektu
    29/11/2016 at 20:38

    Od kilku miesięcy zbieram się, żeby zrobić tartę i chyba w końcu ją wykonam 🙂 wygląda pięknie 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/11/2016 at 09:53

      Koniecznie 🙂 Odkąd się pojawiła jest najpopularniejszym przepisem na blogu, także musi coś w niej być 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    marta
    09/10/2016 at 21:05

    właśnie jem tartę zrobiona wg. Pani przepisu 🙂 pychaaaa

  • Reply
    Tomek
    07/10/2016 at 19:10

    Rewelacja, uwielbiam ją 🙂

  • Reply
    Monia I MamaInspiruje
    22/09/2016 at 19:50

    właśnie zrobiłam 🙂 Dzięki za przepis 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      23/09/2016 at 14:25

      Smakowało? 🙂

      • Reply
        Monia I MamaInspiruje
        23/09/2016 at 18:39

        przepyszne 😀 Kupiłam małe tartinki w TKMaxxie i właśnie w nich zrobiłam ten przepis:) Tylko młodym musiałam minimalną ilość szpinaku zapodać bo kręciły strasznie nosem 😉

  • Reply
    Karolina
    15/09/2016 at 20:33

    Właśnie siedzi w piekarniku 🙂

  • Reply
    Paulina
    14/10/2015 at 23:22

    W zakładce „O mnie” prosisz o pozostawienie śladu… Właśnie robię tartę – pierwszą w życiu! )
    Ciasto nie wymagało śmietany ani jogurtu (wg wskazówek babci i mamy).
    Zobaczymy, co niebawem wyjdzie z piekarnika… :)))

    Dzięki za przepis i smakowite zdjęcia!

  • Reply
    Krz88
    18/04/2015 at 16:18

    Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawsze się udaje. Doskonała i na obiad i na imprezę 🙂

  • Reply
    www.docinek.com
    24/03/2015 at 23:35

    Dzięki za przepis. Dodałem zdjęcie na swoją strone z linkiem do przepisu. Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    10/01/2015 at 18:17

    Niebo, robiłam kilka razy i jest bezkonkurencyjna 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/01/2015 at 10:13

      Bardzo mnie to cieszy 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/01/2015 at 10:14

      Bardzo mnie to cieszy 😉

  • Reply
    asik
    30/11/2014 at 11:52

    Jaki rodzaj mąki dodać do tarty???

  • Reply
    Anonymous
    23/04/2014 at 17:40

    Niestety jak dla mnie cytryna kłóciła się se słonym smakiem fety. Szczypta gałki?przy takiej ilościi tak jej nie czuć. Przepis niestety do poprawki.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/04/2014 at 16:20

      Szanuję Twoje zdanie – jeżeli Twierdzisz, że cytryna się kłóci ze smakiem fety to jej nie dodawaj, a gałki daj po prostu więcej 🙂 Pozdrawiam!

    • Reply
      Kasia
      28/04/2014 at 12:49

      A wg mnie właśnie ta cytryna daje fajny smak, sama bym na to nie wpadła:P a gałki nie lubię więc zastępuję białym pieprzem :)). Tarta jest przeeeeepyszna, jutro będę robić kolejny raz 😀

  • Reply
    Anonymous
    14/03/2014 at 10:34

    Edyta dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z tego przepisu tarte jest bardzo dobra do ciasta dodałam trochę śmietany aby lepiej się skleiło
    TO BYŁ MÓJ DEBIUT UDANY

    EDYTA tarta wyszła bardzo dobrze tak ciasto jak szpinak Super przepis POZDRAWIAM DZIĘKI 14.03.2014

  • Reply
    Anonymous
    24/01/2014 at 18:21

    Zrobiłam, zjadłam, pochwaliłam 😉
    SUPER !!!!!!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/01/2014 at 14:40

      Cieszę się i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

  • Reply
    Anonymous
    22/11/2013 at 20:41

    Właśnie zajadam- wyszła pyszna 🙂

  • Reply
    Karolina
    21/06/2013 at 14:08

    zawsze ten sam problem 🙁 śmietanka spływa mi na dół, pewnie zawsze jakieś pęknięcie się znajdzie na cieście.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      09/07/2013 at 14:55

      To dodaj mniej śmietanki, aby się zdążyła solidnie zapiec i nie będzie spływać 🙂 Możesz też zastąpić śmietankę śmietaną 18% 😉

    • Reply
      Anonymous
      22/11/2013 at 20:43

      Ja dałam śmietankę 12%, też jest ok, a nakładałam ją powoli łyżką żeby się właśnie nie rozpłynęła.

  • Reply
    Anonymous
    23/03/2013 at 18:36

    Tarta wybróbowana-rewelacja! Polecam wszystkim 🙂

  • Reply
    cooking-for-pleasure
    20/03/2013 at 23:33

    Naszła mnie ochota na tartę, po wpisaniu w google znalazłam Twój blog i zaczynając od tarty przeczytałam cały od początku do końca 🙂 Na pewno tu jeszcze zajrzę, pozwoliłam więc sobie dodać Twój blog do ulubionych 🙂 Przy okazji zapraszam do mnie.
    Pozdrawiam serdecznie
    PS. tatrę na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie 🙂

    • Reply
      Bazylia
      20/04/2013 at 10:10

      Na pewno zajrzę do Ciebie 🙂 Dziękuję za miłe słowa!

  • Reply
    Jadwiga K.
    31/01/2013 at 10:53

    Robiłam tę tartę w zeszłym roku w sierpniu i wyszła przepyszna;) Znów nie mogę się doczekać świeżych pomidorów i aż zrobię ją ponownie;)

  • Reply
    Kącik kulinarny
    20/01/2013 at 18:21

    nigdy nie robiłam tarty z szpinakiem ale na pewno zrobię z twojego przepisu pozdrawiam zapraszam na mojego bloga i zapraszam do moich obserwatorów

  • Reply
    Anonymous
    05/01/2013 at 13:08

    wczoraj zrobiłam tą tartę, wyszła rewelacyjnie, następnym razem dodam tylko więcej szpinaku. pozdrawiam

  • Reply
    Wiola Łysiak
    03/12/2012 at 14:05

    Bazylio-Baziu!
    właśnie wyjęłam z piekarnika i zajadam parząc język. Obłęd! Zmodyfikowałam przepis- dodałam więcej gałki muszkatołowej, doprawiłam szpinak. Prze-dobre.

  • Reply
    Anonymous
    30/10/2012 at 09:06

    Jedno z gorszych dań jakie jadłam… czuć tylko smak szpinaku, ciasto kompletnie mi tu nie pasuje. Na pewno więcej nie zrobię….

  • Reply
    Katarzyna
    02/10/2012 at 13:01

    Robię już czwartą tartę według twoich przepisów i wychodzi super, wszystkim smakuje :-). Zaczynam eksperymentować w oparciu o Twoje ciasto z innymi dodatkami. Dziękuję. Pozdrawiam. Kasia

  • Reply
    e.s.
    15/09/2012 at 15:10

    mmmm,pychota! dodałam jeszcze płatki migdałowe i tłuczone orzechy. serwowana z mieszanką sałat (rukola,roszponka,bordowa karbowana, pomidor truskawkowy i odrobina sosu vinegret) oraz lampką Pinot Grigio Rose. nie słyszałam żadnych narzekań!:) poleciłam dalej. dziękuję za przepis!:)tak jak obiecałaś w tytule bloga: szybko,prosto i smacznie:)

  • Reply
    Anonymous
    28/08/2012 at 20:36

    tarta niesamowitaja zmodyfikowalam ten przepis i dodalam wiecej skladnikow, byla przeeepyszna, dalej jak o niej mysle to slinka mi cieknie, przekonala ona cala moja rodzine, nawet osboby, ktore nie lubia szpinaku

  • Reply
    MartaRoe
    15/08/2012 at 08:25

    Pierwsza tarta jaką zrobiłam! wyszła dobra i zachęciła mnie do zrobienia tarty malinowej, która wyszła jeszcze lepsza!polecam:) polubiłam też Twoja stronkę na fejsie – bardzo fajne zdjęcia. pozdrawiam

  • Reply
    Anonymous
    05/08/2012 at 14:09

    Jestem zachwycona prostotą i przepysznym smakiem tarty

  • Reply
    Beata Mierzejewska
    19/07/2012 at 19:55

    To była moja pierwsza tarta – dzięki za przepis, smaczne, łatwe i zdrowe.
    I na ciepło i na zimno – mniam 🙂
    MierzB

  • Reply
    Monika Figlus
    20/06/2012 at 20:45

    Dziś był mój debiut w dziedzinie tart i teraz już wiem, że to początek wielkiej miłości :). Zrobiłam tę tartę i wyszła znakomita – palce lizać! Dosłownie taka jak na obrazku.

    p.s. gratuluję strony – niezwykłe dania z prostych i niedrogich składników 🙂 Będę tu częstym gościem 🙂

    • Reply
      Bazylia
      21/06/2012 at 15:04

      Takie komentarze cieszą najbardziej – że coś z mojego przepisu się udało, ba, było znakomite 🙂 To niezwykle miłe! Dziękuję! No i oczywiście zapraszam częściej :)P.S. Widzę, że już dołączyłaś do fanów na Facebooku 🙂 Tam jestem duuużo częściej.
      Pozdrawiam
      Kasia

  • Reply
    Anonymous
    09/06/2012 at 18:37

    Zrobiłam, wszystko udało się jak trzeba, bardzo smaczne danie

  • Reply
    Anonymous
    31/05/2012 at 21:34

    100 g smietanki to ile to ml ??

  • Reply
    Anonymous
    06/05/2012 at 12:01

    15min przy temp. 180 st. C i z termoobiegiem to chyba przepis na spalona tarte…

  • Reply
    Ivka
    27/11/2011 at 10:56

    Wygląda mega apetycznie. Szpinakowe dania to moje ulubione!

  • Reply
    Schokolade
    20/11/2011 at 15:11

    u mnie byl niedawno quiche ze szpinakiem:)
    Twoja tarta wyglada rewelacyjnie!

  • Reply
    Duś
    16/11/2011 at 12:43

    co za kolory:)

  • Reply
    Joanna
    15/11/2011 at 20:39

    Dziś będzie krótko: Mniam, mniam i pycha 🙂

  • Reply
    Nemi
    15/11/2011 at 19:19

    Warzywne tarty są najlepsze:)

  • Reply
    klliisiaa
    15/11/2011 at 18:43

    ale pysznie wygląda 🙂

  • Reply
    katie
    15/11/2011 at 16:07

    przypomnialas mi, ze ja tez dawno nie robilam tarty… Bardzo ladna, ja zawsze jak już jakąś robię, to jestem glodna i się spieszę… i potem to już tak ładnie nie wygląda…

  • Reply
    burczymiwbrzuchu
    15/11/2011 at 14:02

    Bardzo lubię wytrawne tarty, a Twoja wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

  • Reply
    Chocoholiczka
    15/11/2011 at 13:26

    Tarta na słono, w końcu muszę spróbować, skoro można tworzyć takie pyszności 🙂

    Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
    http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

  • Reply
    Domi w kuchni
    15/11/2011 at 12:56

    Wspaniała tarta 🙂 Warta wyprobowania, łatwa, smaczna 🙂

  • Reply
    Maggie
    15/11/2011 at 12:32

    Zdecydowanie w moim guscie! Tez dawno nie robilam tarty, a po jednym rzucie oka na twoja nabralam ogromnej ochoty 🙂

  • Reply
    shy
    15/11/2011 at 07:34

    prezentuje się wspaniale 😉 ..a na miniaturce pomyliłam pomidorki z salami 😛

  • Reply
    Kamila
    15/11/2011 at 06:57

    Ja jestem wielka fanką tart na słodko, wytrawnie, z mięsem i takich jak Twoja też 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Smakmania
    14/11/2011 at 21:36

    wyglada pyszniutko 🙂

  • Reply
    przecinkowa
    14/11/2011 at 21:12

    Uwielbiam tartę 🙂 A Twoja wygląda smakowicie 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top