Dania bez mięsa/ Obiady/ Ryż

Czosnkowe krewetki z ryżem

5/5 - (3 )

Krewetki z ryżem, okraszone oliwą i masłem z czosnkiem to dobry pomysł na obiad. Prosty i szybki przepis na smaczne danie 🙂 Do krewetek dodajcie koperek lub natkę pietruszki. Podajcie je z pieczywem lub ryżem. Dla krewetkożerców będzie to prawdziwe niebo w gębie! 🙂 Pamiętajcie, że wcześniej musicie odmrozi krewetki – najlepiej pozostawic je na jakiś czas w lodówce – to najlepszy sposób odmrażania. Jeżeli chcecie przyśpieszyc odmrażanie, włóżcie krewetki do zimnej wody. Jeżeli nie możecie przekonac się do jedzenia krewetek, to danie będzie idealne, aby zacząc, serio!


Zobacz też:

Krewetki w cieście piwno-kokosowym

Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni

Grzanki z krewetkami


Przepis na krewetki z czosnkiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • opakowanie mrożonych, oczyszczonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki/koperek
  • sól i pieprz

Przepis

1

Krewetki odmrażamy. Czosnek i natkę/koperek drobno siekamy.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło, kiedy będą gorące, wrzucamy czosnek i smażymy około minuty.

3

Następnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 minut, aż krewetki zrobią się białe - nie będą już przeźroczyste.

4

Gotowe krewetki solimy, pieprzymy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z dowolnym dodatkiem - masełko z oliwą także jest smaczne, nie wylewajcie go tylko dodajcie do ryżu lub umoczcie w nim pieczywo.

Porady

Krewetek nie powinno smażyc się zbyt długo, ponieważ będą zbyt gumowe. Pamiętajcie, aby nie jeśc ogonków.

  
    

Może ci się spodobać

13 komentarzy

  • Reply
    Anonymous
    21/06/2012 at 19:19

    do Twojego przepisu dodalam jeszcze podsmazone pieczarki i szynke. pychota:)

  • Reply
    Anonymous
    03/06/2012 at 15:50

    ten przepis jest bardzo dobry dziekuje za niego

  • Reply
    Ivka
    27/11/2011 at 10:59

    Dawno nie jadłam krewetek. Właściwie takich tygrysich nigdy nie jadłam, do tej pory jadałam tylko koktajlowe. Twoje krewetki wyglądają tak smacznie!

  • Reply
    kikimora
    23/11/2011 at 16:05

    Kocham krewetki niemalże w każdej postaci 🙂 Z czosnkiem też są pyszne!

  • Reply
    klliisiaa
    22/11/2011 at 16:53

    nigdy nie jadłam krewetek, musze kiedys spróbować 🙂

  • Reply
    wilczyca-Aga
    20/11/2011 at 22:41

    a ja muszę po cichu zrobić, bo dzieciaki nie znają tego. Ciekawe co powiedzą jak zrobię im tak smakowicie jak u Ciebie, jak nie będą wiedziały co to a podam z zaskoczeniem…hmmm….wypróbuję. Pozdrawiam:)

  • Reply
    Domi w kuchni
    19/11/2011 at 10:31

    Twoje pierwsze krewetki? Wspaniale wyglądają! 🙂
    Zaciekawił mnie ten przepis 🙂

  • Reply
    Grace
    17/11/2011 at 13:49

    Proste i fajne. Uwielbiam krewetki!

  • Reply
    Joanna
    17/11/2011 at 11:23

    Jak jeszcze jadłam mięso, uwielbiałam takie krewetki 🙂

  • Reply
    Nemi
    17/11/2011 at 10:19

    Podobnie robiłam kalmary:) Owoce morza współgrają z czosnkiem;)

  • Reply
    shy
    17/11/2011 at 09:40

    Wyglądają wspaniale chociaż nie jestem wielka fanka tych owoców morza ;]

  • Reply
    małgo.
    16/11/2011 at 22:05

    prawda! :))

    Yummy & Tasty

  • Reply
    miloscnapatelni
    16/11/2011 at 19:00

    Hmm, krewetki są pyszne… Nie próbowałam nigdy z octem winnym – ciekawe!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top