grill/ Mi臋sa

馃 Sos tzatziki – do mi臋s, na grilla

Sos tzatziki to grecki dodatek do mi臋s czy przek膮sek. Je偶eli znudzi艂 Wam si臋 topowy sos czosnkowy, zach臋cam przygotowa膰 w艂a艣nie tzatziki. Sos nale偶y podawa膰 je zawsze mocno sch艂odzony, poniewa偶 w takiej wersji smakuje najlepiej. B臋dzie r贸wnie偶 doskona艂y do grillowanej kark贸wki czy kurczaka z grilla – Wasi go艣cie b臋d膮 zachwyceni. Oczywi艣cie, jak to bywa w moich przepisach, sos w przygotowaniu jest banalnie prosty. Najlepszy z og贸rkami zerwanymi prosto z dzia艂ki 馃檪 Mo偶ecie doda膰 do sosu tak偶e 艣wie偶y koperek czy szczypior – pycha!


Mo偶e macie swoj膮 ulubion膮 wersj臋 sosu tzatziki i dodajecie do niego swoje ulubione dodatki? Je偶eli tak, podzielcie si臋 inspiracj膮 w komentarzu – ch臋tnie go zmodyfikuj臋 o Wasze sk艂adniki 馃檪


Zobacz te偶: Przepisy na grilla

Przepis na sos tzatziki

Drukuj przepis
Porcji: 400ml Czas gotowania: 10 minut

Sk艂adniki

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 艣redni og贸rek
  • z膮bek czosnku
  • 艂y偶ka oliwy z oliwek
  • s贸l oraz pieprz do smaku

Przepis

1

Og贸rka dok艂adnie myjemy, pozbywamy si臋 gniazd nasiennych i kroimy w drobn膮 kostk臋.

2

Czosnek drobno siekamy. Dodajemy razem z og贸rkiem do jogurtu.

3

Sos doprawiamy oliw膮, sol膮 oraz pieprzem. Wk艂adamy do sch艂odzenia do lod贸wki.

Mo偶e ci si臋 spodoba膰