Obiady

Leczo z dynią i papryką


Leczo z dynią i papryką to doskonałe danie na chłodne dni, które niestety w to lato pojawiają się bardzo często. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. Jeżeli sądzicie, że może być dla Was zbyt ostre, zmniejszcie ilość przypraw o połowę. W moim przepisie dodałam do lecza dynię piżmową, jednak z powodzeniem możecie użyć innej odmiany dyni, jak na przykład hokkaido.


Leczo z dynią to kolejny przepis, który zapisuję do mojej listy „dań, które gotują się same” 🙂 Ostatnio znalazł się na niej także Kurczak duszony z warzywami.

Przepis na leczo z dynią i papryką

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1, 5 godziny

Składniki

  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • duża cebula
  • jedna dynia piżmowa
  • 3 małe papryki w różnych kolorach
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do podsmażenia
  • pół szklanki wody

Przepis

1

Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na odrobinie oleju do zrumienienia się składników. Przekładamy do garnka.

2

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Dynie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paprykę dzielimy na ćwiartki i kroimy ją w paski. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.

3

Do kiełbasy i cebuli dodajemy dynię, podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut.

4

Następnie dodajemy wszystkie inne składniki: paprykę, pomidory, czosnek, ostrą paprykę, pieprz, tymianek, sól. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na około 20-30 minut - od czasu do czasu mieszając.

5

Podajemy z ulubionym pieczywem, bądź ryżem. Leczo jest najlepsze na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.

Może ci się spodobać