Mięsa/ Obiady

Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem

Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem jest bardzo ciekawym i smacznym daniem. Oczywiście pomysł na nie narodził się spontanicznie, w momencie przygotowania „czegoś na jutro do pracy” – takie dania wychodzą mi chyba najlepiej 😉


Sama fasolka szparagowa zawiera sporo minerałów takich, jak magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji, dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu.


Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało 🙂 Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam do jej przyrządzenia!


Zobacz też: Fasolka szparagowa z wieprzowiną

Przepis na fasolkę szparagową z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego
  • pół garści orzechów pinii
  • pieprz i sól do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

Przepis

1

Fasolkę oczyszczamy, gotujemy i odstawiamy na bok.

2

Pierś z kurczaka kroimy w drobne paski. Czosnek kroimy w plasterki. Mieszamy składniki z syropem klonowym i sosem sojowym. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni na oleju.

3

Podsmażoną pierś kurczaka z czosnkiem mieszamy na patelni z fasolką, dodajemy do całości orzeszki pinii oraz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Może ci się spodobać