Inne

Sos holenderski

Sos holenderski jest doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych czy gotowanych szparagów. Jego smak nadaje daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru.


Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi?

Przepis na sos holenderski

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu

Przepis

1

Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z niego nalot, który powstanie po podgrzaniu.

2

W drugim garnku gotujemy wodę - napełniamy 1/3 wysokości garnka. Kiedy woda zacznie się gotować stawiamy na nim szklaną miskę.

3

Do miski wkładamy żółtka (w temperaturze pokojowej), rozcieramy je trzepaczką oraz dodajemy sok z cytryny, gałkę i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo masło. Ubijamy składniki do momentu, aż sos zgęstnieje.

4

Nie możemy ubijać sosu zbyt długo, aby się nie zważył. Powinien mieć konsystencje delikatnego kremu.