Desery/ Tarty/ Wypieki

Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym


Jak wiecie, kocham rzeczy proste, ale zarazem efektywne. Ten przepis na mazurka jest dowodem, że efekt wow możemy uzyskać niekoniecznie dużym nakładem pracy. Przygotowałam dziś wypiek na kruchym cieście z powidłami śliwkowymi oraz sosem z masła orzechowego połączonego z mascarpone. Mojego mazurka ozdobiłam bukszpanem oraz jajeczkami czekoladowymi w kolorowej skorupce.


Aby przygotować ładny spód do mazurka potrzebujemy albo ładnej formy, albo wyobraźni (na przykład wycinając z mazurka kształt pisanki) 🙂 Ja postawiłam na to pierwsze. Użyłam formy Jamiego Oliwiera na tartę (średnica 25 cm) – z wyjmowanym spodem, który ułatwił wyjęcie ciasta z formy – ciasto nie połamało się, jak to często bywa w przypadku wyjmowania ciasta z tradycyjnych form ceramicznych. Jak widać wyszedł piękny, kruchy spód o falowanych brzegach. Dodatkowo forma nie wymagała smarowania tłuszczem czy wykładania papierem do pieczenia – ciasto w ogóle nie przyklejało się do niej.


Ważną zasadą przy pieczeniu kruchego spodu jest nakłucie widelcem i położenie na ciasto kuleczek ceramicznych (fajny gadżet na prezent!), bądź fasoli, które obciążą je, aby zbyt nie wyrosło i w efekcie się nie połamało.


Przepis na mazurek wielkanocny

Drukuj przepis
Porcji: 15 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody
  • Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego, łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • Do ozdoby: jajeczka czekoladowe w słodkich skorupkach, bukszpan

Przepis

1

Wyrabiamy ze sobą składniki na ciasto do ich połączenia. Ciastem wykładamy formę oraz nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

2

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ciasto kładziemy kuleczki ceramiczne i wkładamy do piekarnika na około 30 minut do zrumienienia. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

3

W międzyczasie przygotowujemy krem - mascarpone rozcieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

4

Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową.

5

Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem.

6

Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto.


*wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Ann
    16/04/2017 at 14:35

    Piękny i na pewno smaczny 🙂 Idealny do herbaty – my naszą od niedawna zaparzamy na przefiltrowanej wodzie – filtr jest na ujęciu wody – dzięki niemu wszystko zyskało na smaku 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/04/2017 at 09:33

      Dziękuję 🙂

    Leave a Reply

    Close