Makarony/ Obiady

Makaron z łososiem i cukinią

Dziś przygotowałam dla Was przepis na makaron z łososiem i cukinią. Połączenie łososia ze śmietanką oraz zielonymi warzywami, to mój sprawdzony sposób na szybki sos do makaronu. Tym razem, zamiast brokuła czy szpinaku dodałam do sosu cukinię, która nadała całemu daniu delikatny, lekko słodkawy smak. Wyszło przepysznie! Jestem pewna, że ta propozycja makaronu będzie pojawiać się u mnie dość często 🙂


Zobacz też: Spaghetti carbonara

Przepis na makaron z łososiem i cukinią

Drukuj przepis
Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • średnia cukinia
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • 250ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • sól oraz pieprz
  • opcjonalnie (dowolny ser do posypania)
  • makaron

Przepis

1

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Cukinię kroimy na pół i pozbywamy się z niej gniazd nasiennych (najwygodniej wyjąć je łyżką). Następnie cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy składniki na oleju.

2

Kiedy cukinia zmięknie, zalewamy ją śmietanką. Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy łososia i gotujemy około 10 minut, aby składniki się przegryzły.

3

Na koniec doprawiamy pieprzem (solą niekoniecznie, bo sam łosoś jest dość słony).

4

Podajemy sos z makaronem, posypany serem.

Porady

Podobny makaron możecie zrobić także z brokułami czy szpinakiem.

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Magdalena
    19/04/2017 at 20:31

    pysznie i zdrowo 🙂

  • Reply
    Ania
    19/04/2017 at 16:39

    Pycha!! Jeszcze dziś wypróbuje przepis!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/04/2017 at 16:44

      Daj znać czy smakowało 🙂 Powodzenia!

    Leave a Reply

    Close