piątek, 3 stycznia 2014

Zupa porowa

W ramach kampanii  Trzy Znaki Smaku dostałam siatkę regionalnych produktów do wypróbowania i pokochania :) Co jakiś czas będziecie widywać u mnie wpisy z dodatkiem tych smakołyków, bo chcę je wypróbować! :)

Na pierwszy ogień poszła aromatyczna Kiełbasa Myśliwska, a intensywna w smaku kiełbasa jest właśnie potrzebna do prostej i ekspresowej zupy porowej! Chociaż według mnie taka kiełbaska z dodatkiem musztardy, chrzanu, kawałem świeżego chleba to klasyka i tak smakuje najlepiej.


Składniki (3 osoby):
- 2 pęta kiełbasy
- biała część średniego pora
- 2 średnie ziemniaki
- 1,5-2 l bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- łyżka sklarowanego masła

Na maśle w garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekanego na plasterki pora, kiedy por zmięknie dodajemy bulion. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki zmiękną (około 20-30 minut). 
Po tym czasie zagęszczamy - nalewamy kilka łyżek ciepłej zupy do szklanki i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy. Trzymamy na małym ogniu do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego! 



* Wpis w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku *

6 komentarzy:

  1. Mniam, ja też zaraz będę czarować zupę z pora. Tylko kiełbaski nie mam ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kiełbasy. Szczerze przyznaję się, że wolę je tysiąckrotnie niż wszystkie szynki.
    Masz rację z musztardą i świeżym chlebem smakują najlepiej, ale w takiej prostej i klasycznej zupie pewnie też.

    Pozdrawiam w Nowym Roku!

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za pozdrowienia i życzę wszystkiego dobrego na Nowy Rok! :)

      Usuń
  3. też z musztardą bym z przyjemnością spróbowała na gorąco:)

    OdpowiedzUsuń