Desery/ Owoce/ Wypieki

Tort truskawkowy

5/5 - (1 głos)
Ten tort truskawkowy to poezja!
Już od dawna chciałam zrobić tort z prawdziwego zdarzenia, ale zawsze brakowało czasu i chęci. Wczoraj postanowiłam jednak sprawić urodzinową niespodziankę i poświęcić kilka godzin, na jak się okazało – najpyszniejszą słodkość, którą zrobiłam.
Przepis jest modyfikacją wielu różnych pomysłów, porad mamy i mojego doświadczenia. Tort wyszedł taki, jaki sobie wymarzyłam. Cieszę się tym bardziej. że jest on moim pierwszym – ale wiem, że nie ostatnim!
Wyjątkowo polecam! 🙂
Biszkopt
– 4 jajka
– szklanka cukru
– ok. 1,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki wody
– 3 łyżki oleju
– szklanka wina musującego do nasączenia (ja użyłam Dorato)
Ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy składniki płynne, a na samym końcu mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na małą tortownicę posmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 30-40 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, rozkrajamy go na pół.
Masa truskawkowa
– około 1kg truskawek
– 300g śmietany 35%
– 4 łyżki żelatyny
– 4 łyżki cukru pudru
W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do zmiksowanych truskawek. Masę wstawiamy do lodówki, aby lekko się ścięła. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy masa truskawkowa już się lekko zetnie, dodajemy do niej śmietankę. Wkładamy do lodówki na kilka minut.
W międzyczasie nasączamy połówki ciasta winem musującym. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, po czym nakładamy na niego gotową masę na całą jego powierzchnie. Następnie nakładamy kolejny spód i na wierzch wykładamy część masy, która nam została. Tak gotowy tort wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Masa waniliowa
– 300g śmietany 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Kiedy ostygnie, dodajemy ją do składników i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna.
Wyjmujemy tort z lodówki, zdejmujemy tortownicę i boki ciasta dekorujemy białą masą. Następnie dekorujemy górę tortu. Wkładamy do lodówki, aby masa się lekko ścięła.
Pozostała nam tylko dekoracja 🙂
Boki tortu udekorowałam płatkami migdałów, a na wierzch położyłam przekrojone truskawki.
Tort gotowy!

 

  
    

Może ci się spodobać

14 komentarzy

  • Reply
    Anonymous
    22/06/2013 at 13:58

    omnomnomnom *_*

  • Reply
    jestem-glodny
    20/06/2013 at 10:25

    Jesteś głodny?

    Zapraszam na http://www.jestem-glodny.pl, co tydzień do wygrania pizza za free:)

  • Reply
    gin
    18/06/2013 at 20:04

    Cudny! Wyjątkowo udany tortowy debiut 🙂

  • Reply
    Emma
    17/06/2013 at 08:46

    gratulacje. Wspaniały. ja się za tort jeszcze nigdy nie zabrałam…

  • Reply
    magdam
    16/06/2013 at 21:18

    Cudny!

  • Reply
    Misia
    16/06/2013 at 19:50

    Obłędny tort! Wpraszam się na kawałek 🙂

    Ściskam cieplutko!

  • Reply
    Ladylaura.
    16/06/2013 at 17:20

    Pysznie wygląda,pozdrawiam.

  • Reply
    kasiencja
    16/06/2013 at 16:41

    fantastyczny! :))

  • Reply
    kuchcikOla
    16/06/2013 at 16:18

    efekt naprawdę wspaniały! 🙂
    zapraszam Cię na tortowy miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

  • Reply
    Wiewióra
    16/06/2013 at 15:41

    ale ślicznie się prezentuje 🙂 pyszności 🙂

  • Reply
    Olga
    16/06/2013 at 13:42

    nasączałam torty już chyba wszystkim, ale na wino musujące nie wpadłam! mąż ma niebawem imieniny – zrobię mu zatem szampański tort truskawkowy! dzięki za inspiracje! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/06/2013 at 15:16

      Mam nadzieję, że się zachwycisz smakiem 😉 Pozdrawiam ciepło!

  • Reply
    Martyna
    16/06/2013 at 12:30

    cudny torcik 😉

  • Reply
    vinka
    16/06/2013 at 12:26

    ale śliczny!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top