03/01/2013

Schab w sosie własnym

Co powiecie na więcej mięsnych dań? Pora postawić poprzeczkę trochę wyżej, prawda? Zaczynam skromnie, ale smacznie… jak zwykle 🙂
Składniki (dla dwóch osób):
– 300g – 400g schabu
– jedna duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół litra bulionu
– majeranek
– liście laurowe
– ziele angielskie
– tymianek
– sól, pieprz
– konfitura porzeczkowa
– natka pietruszki do dekoracji
Schab kroimy w plastry o grubości około 3 cm, lekko rozbijamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na głębszej, dużej patelni rozgrzewany olej, kiedy będzie już całkowicie rozgrzany smażymy schab z dwóch stron na złocisty kolor. Następnie na patelnie dodajemy cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek – mieszamy z mięsem i rumienimy. Kolejno na patelnie wlewamy pół litra bulionu, doprawiamy mieszaninę przyprawami i przykrywamy do uduszenia. Trzymamy naczynie na ogniu około 60 minut, aż mięso odpowiednio zmięknie. Odkrywamy mięso i gotujemy do momentu, aż bulion, praktycznie całkowicie odparuje.
Schab podajemy razem z uduszoną cebulką oraz konfiturą porzeczkową, posypany natką pietruszki. Dodatek do mięsa wedle życzenia – ze świeżym chlebem też smakuje wyśmienicie!