Mięsa/ Obiady

Schab w sosie własnym

Co powiecie na więcej mięsnych dań? Pora postawić poprzeczkę trochę wyżej, prawda? Zaczynam skromnie, ale smacznie… jak zwykle 🙂
Składniki (dla dwóch osób):
– 300g – 400g schabu
– jedna duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół litra bulionu
– majeranek
– liście laurowe
– ziele angielskie
– tymianek
– sól, pieprz
– konfitura porzeczkowa
– natka pietruszki do dekoracji
Schab kroimy w plastry o grubości około 3 cm, lekko rozbijamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na głębszej, dużej patelni rozgrzewany olej, kiedy będzie już całkowicie rozgrzany smażymy schab z dwóch stron na złocisty kolor. Następnie na patelnie dodajemy cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek – mieszamy z mięsem i rumienimy. Kolejno na patelnie wlewamy pół litra bulionu, doprawiamy mieszaninę przyprawami i przykrywamy do uduszenia. Trzymamy naczynie na ogniu około 60 minut, aż mięso odpowiednio zmięknie. Odkrywamy mięso i gotujemy do momentu, aż bulion, praktycznie całkowicie odparuje.
Schab podajemy razem z uduszoną cebulką oraz konfiturą porzeczkową, posypany natką pietruszki. Dodatek do mięsa wedle życzenia – ze świeżym chlebem też smakuje wyśmienicie!

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    Anonymous
    09/12/2013 at 15:45

    Pycha:) Aż muszę gonić męża, bo kombinuje jak wylizać patelnię;););)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/12/2013 at 19:33

      Bardzo się cieszę! Tym bardziej, że to mój przepis zupełnie z głowy… 🙂

  • Reply
    Anonymous
    13/10/2013 at 19:10

    Bardzo fajny przepis – schab przepyszny, mięciutki, aromatyczny, idealnie komponował się z białą kaszą gryczaną. Dziękuję:)

  • Reply
    Kasia Cukier
    03/01/2013 at 21:00

    ale super wygląda 😉 robiłam coś podobnego tylko z sokiem cytryny jeszcze 🙂 następnym razem zrobię tylko na bulionie 😉 ale ta konfitura – bomba – pieknie sie razem prezentuja 🙂

  • Reply
    kasiencja
    03/01/2013 at 20:13

    fajne! lubię dania które same się robią 😀 tylko skąd wziąć konfiturę porzeczkową? mam tylko żurawinę…

    • Reply
      Bazylia
      03/01/2013 at 20:17

      Docelowo miało być z żurawiną, ale nie znalazłam jej w sklepie. Nie ma tego złego, bo porzeczkowa smakowała znakomicie. Wydaje mi się, że nie będzie problemu z jej znalezieniem w większym sklepie 😉

    • Reply
      kasiencja
      06/01/2013 at 15:42

      zrobiłam 😀 mój sos nie był taki ładnie pomarańczowy, ale wyszło pycha. posypane zieloną pietruszką, z pieczonymi ziemniaczkami i odrobiną żurawiny (w końcu nie kupiłam porzeczki) obok wyglądało ładnie jak w restauracji 🙂

    • Reply
      Bazylia
      06/01/2013 at 21:38

      Aaaaa 😉 Cieszę się, że się sprawdziło! Polecam się 🙂

  • Reply
    Wiewióra
    03/01/2013 at 19:43

    ależ apetyczne danie!!! muszę wypróbować 🙂

    • Reply
      Bazylia
      03/01/2013 at 19:49

      Spontanicznie wychodzi najapetyczniej! 😉

    Leave a Reply

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Karnawałowe przekąski

    Niespodziewani goście? Problem z menu? Polecam szybkie, smaczne i proste przekąski, które zachwycą niejedno

    Zamknij