czwartek, 3 stycznia 2013

Schab w sosie własnym

Co powiecie na więcej mięsnych dań? Pora postawić poprzeczkę trochę wyżej, prawda? Zaczynam skromnie, ale smacznie... jak zwykle :)


Składniki (dla dwóch osób):
- 300g - 400g schabu
- jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół litra bulionu
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- tymianek
- sól, pieprz

- konfitura porzeczkowa
- natka pietruszki do dekoracji


Schab kroimy w plastry o grubości około 3 cm, lekko rozbijamy, po czym doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na głębszej, dużej patelni rozgrzewany olej, kiedy będzie już całkowicie rozgrzany smażymy schab z dwóch stron na złocisty kolor. Następnie na patelnie dodajemy cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek - mieszamy z mięsem i rumienimy. Kolejno na patelnie wlewamy pół litra bulionu, doprawiamy mieszaninę przyprawami i przykrywamy do uduszenia. Trzymamy naczynie na ogniu około 60 minut, aż mięso odpowiednio zmięknie. Odkrywamy mięso i gotujemy do momentu, aż bulion, praktycznie całkowicie odparuje.


Schab podajemy razem z uduszoną cebulką oraz konfiturą porzeczkową, posypany natką pietruszki. Dodatek do mięsa wedle życzenia - ze świeżym chlebem też smakuje wyśmienicie!



12 komentarzy:

  1. ależ apetyczne danie!!! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spontanicznie wychodzi najapetyczniej! ;)

      Usuń
  2. fajne! lubię dania które same się robią :D tylko skąd wziąć konfiturę porzeczkową? mam tylko żurawinę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Docelowo miało być z żurawiną, ale nie znalazłam jej w sklepie. Nie ma tego złego, bo porzeczkowa smakowała znakomicie. Wydaje mi się, że nie będzie problemu z jej znalezieniem w większym sklepie ;)

      Usuń
    2. zrobiłam :D mój sos nie był taki ładnie pomarańczowy, ale wyszło pycha. posypane zieloną pietruszką, z pieczonymi ziemniaczkami i odrobiną żurawiny (w końcu nie kupiłam porzeczki) obok wyglądało ładnie jak w restauracji :)

      Usuń
    3. Aaaaa ;) Cieszę się, że się sprawdziło! Polecam się :)

      Usuń
  3. ale super wygląda ;) robiłam coś podobnego tylko z sokiem cytryny jeszcze :) następnym razem zrobię tylko na bulionie ;) ale ta konfitura - bomba - pieknie sie razem prezentuja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis - schab przepyszny, mięciutki, aromatyczny, idealnie komponował się z białą kaszą gryczaną. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha:) Aż muszę gonić męża, bo kombinuje jak wylizać patelnię;););)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Tym bardziej, że to mój przepis zupełnie z głowy... :)

      Usuń